Guvernul are în lucru, prin Ministerul Agriculturii, un proiect prin care să plafoneze la 20% adaosul comercial pentru alimentele românești.
Proiectul va fi făcut pe modelul pe care îl avem în acest moment pentru produsele de bază. Executivul a luat decizia ca până la finalul anului undeva la 17 produse să aibă adaosul comercial plafonat la 20%. Pe același model ar urma să vină și acest nou proiect dinspre Ministerul Agriculturii, prin care să fie plafonat adaosul comercial pentru alimentele românești.
Rămâne întrebarea cum vor defini cei de la Ministerul Agriculturii aceste alimente produse sau prelucrate în țara noastră. De exemplu, dacă ne uităm la un salam, aici va conta foarte mult câtă carne este produsă și provine din țara noastră. De asemenea, unde se fac și cu ce mână de lucru.
Pe de altă parte, cei din zona patronatelor critică destul de dur proiectul. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. S-a mai întâmplat și în urmă când vorbeam de plafonarea adaosului comercial la produsele de bază, pentru că, spun ei, intervenția pe piața liberă ar putea crea mai multe dezechilibre și, spun aceștia, că în momentul în care a fost plafonat adaosul comercial pentru aceste produse de bază, a crescut prețul pentru alte produse. Aceștia mai spun că avem modelul Ungariei, care a eșuat tocmai pe acest mod de a plafona adaosul comercial.
Surse politice spun că o astfel de măsură ar urma să fie aprobată chiar în prag de alegeri pentru a veni ca o gură de aer a Guvernului în fața electoratului.
Radu Burnete, directorul Confederației Concordia: „În Ungaria, măsura nu a făcut decât să crească volatilitatea prețurilor”
Radu Burnete, directorul Confederației Concordia, a explicat că măsura este extrem de periculoasă și asta pentru că va crește volatilitatea prețurilor.
„Am senzatia că ne întoarcem pe vremea lui Ilie Verdeț, celebrul premier comunist. Nu se poate să plafonăm adaosul la mii de produse. România e o economie liberă iar fiecare e liber să producă ce dorește cum dorește și să vândă aceste lucruri cu ce adaosuri dorește, câtă vreme respectă legile țării. Mi se pare o idee foarte periculoasă să începem să plafonăm mii de produse.
În Ungaria în ultimii doi – trei ani de zile, inflația n-a scăzut. Măsura nu a făcut decât să crească volatilitatea prețurilor, pentru că atunci când plafonezi adaosurile unor produse, retailerii și vânzătorii mici sau mari vor crește prețul altor produse ca să rămână pe profit. Îi convine cuiva să plătească pe detergent mai mult ca să fie cartofii mai ieftini?”, a declarat Burnete.