Guvernul a decis ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional a fost aprobată marţi, în şedinţă specială a Guvernului. Conform actului normativ, drapelul va fi arborat în bernă la instituţiile publice.
Autorităţile din Muntenegru au încheiat procedura de identificare a persoanelor decedate în accidentul rutier, Guvernul de la Bucureşti urmând să asigure transportul în ţară al acestora, a anunţat premierul Victor Ponta.
„Am fost informat că acum s-a încheiat de către autorităţile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate, deci putem să trecem la procedurile legale privind anunţarea familiilor. Pe măsură ce Procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregătit, la Podgorica, avionul pentru transportarea către Bucureşti a trupurilor neînsufleţite, după aceea trebuie îndeplinite toate procedurile şi, după Institutul de Medicină Legală, vom asigura transportul către oraşele sau comunele în care se aflau”, a spus Ponta, în şedinţa specială de marţi a Guvernului.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat anterior că autorităţile au reuşit să stabilească identitatea uneia din cele două victime ale accidentului din Muntenegru care nu fuseseră identificate, precizând că în prezent are loc o ultimă evaluare a stării de sănătate a răniţilor, la spitalul din Podgorica.
Familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.
„Celula de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe informează că, în ceea ce priveşte confirmarea decesului cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident petrecut în Muntenegru în data de 23 iunie a.c., Ministerul Afacerilor Internelor a demarat operaţiunea de contactare şi anunţare oficială a familiilor acestora„, se arată în comunicatul MAE.
Citeşte şi MĂRTURII din autocarul GROAZEI: Şoferul era în depăşire şi avea viteză mult peste limită
Operaţiunea de repartizare a victimelor a luat sfârşit, spitalele din Bucureşti fiind pregătite să primească răniţii. Două aeronave militare care urmează să aducă răniţii români în ţară au plecat spre Muntenegru, marţi dimineaţă, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Aceştia sunt coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost finalizată la Podgorica, pe baza evaluării stării de sănătate a pacienţilor, operaţiunea repartizării victimelor la cele patru spitale din Bucureşti (Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar), pregătite să primească răniţii„, mai este scris în comunicatul MAE.
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat, duminică în jurul orei 18.00 ora României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat la Podgoriţa, a declarat, luni seară, că autorităţile române „s-au mişcat foarte repede” în cazul accidentului din Muntenegru şi au comunicat „atunci când au avut informaţia certificată de autorităţile din Muntenegru”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că a aflat despre accidentul din Muntenegru duminică la ora 22.55, când a fost sunat de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, moment din care a luat legătura cu miniştrii cu atribuţii.
„Aş vrea ca opinia publică să fie corect informată, pentru că am văzut nişte neînţelegeri în presă şi simt nevoia să fac această precizare: conform listingului telefonului meu – şi îl pun la dispoziţia presei – eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, când am fost prima dată sunat de domnul Arafat, deci înainte de ora aceea nu am ştiut, după care, sigur, am luat legătura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apărării şi toţi ceilalţi”, a spus Ponta.