Klaus Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase”

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, a fost lansat, joi, în dezbatere publică într-un eveniment la care au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi membrii Guvernului. Planul prevede investiţii şi reforme în diferite sectoare de activitate, fiind structurat pe 12 domenii prioritare.
George Russo
26 nov. 2020, 19:30
Klaus Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Principalele declaraţii

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu restricţii şi constrângeri ale căror efecte negative le-am resimţit din plin cu toţii în plan sanitar, social şi economic.

Avem de gestionat în continuare provocările crizei sanitare, dar în egală măsură trebuie să pregătim cele mai potrivite politici şi măsuri pentru redresarea economiei şi dezvoltarea ţării noastre.

Modelul guvernărilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului şi pe măsuri de azi pe mâine, a neglijat tocmai investiţiile care sunt baza dezvoltării unei ţări”

„Lipsa investiţilor în infrastructura de sănătate, educaţie sau în proiectele majore de infrastructură de transport, energie şi agricultură contituie rezultatul unor măsuri şi politici defectuoase care nu trebuie să se mai repete”

„În anii următori, ţara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat de investiţii, inovare şi competitivitate. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunităţi şi să identificăm cele mai bune soluţii la problemele cu care ne confruntăm”

„Toate resursele pe care România le are la dispoziţie trebuie utilizate inteligent şi în beneficiul românilor. În 2020, am pus deja bazele schimbării şi vom continua această abordare într-un ritm susţinut în anii următori.

„În urma unor negocieri intense şi complicate la reuniunea Consiliului European din luna iulie, am reuşit să obţin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu şi lung”

„Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp facilitatea pentru redresare şi rezilienţă, instrument financiar unic în istoria de până acum a UE”.

„Ţara noastră va putea să utilizeze peste 30 de miliarde de euro din această facilitate. Vor fi disponibile fonduri pentru recuperarea economică şi pentru accelerarea potenţialului de creştere în perioada post-pandemie, în baza documentului pe care-l lansăm astăzi în dezbatere publică „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă” prin care propunem reforme şi investiţii cu efecte benefice directe asupra vieţii românilor”.

„Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase în domenii importante, precum cel al legislaţiei achizițiilor publice, în domeniul administraţiei publice, precum în privinţa legislaţiei din domeniul fondurilor europene”

Pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent şi să fie cheltuite în beneficiul real al cetăţenilor. Mă refer în primul rând la investiţiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere, construcţia de spitale noi şi extinderea celor existente

Propunem investiţii în infrastructura şcoalară şi fonduri pentur comunităţile locale, inclusiv investiţii pentru digitalizarea administrativă, mobilitate inteligentă şi regenerare urbană

România trebuie să se conecteze la realităţile zilelor noastre, inclusiv în ceea ce priveşte tranziţia climatică şi transformarea digitală pentru a stimula creşterea economică şi a crea noi locuri de muncă bine plătite.

Este timpul să răspundem adecvat în raport cu interesele naţionale şi strategice în privinţa transformării digitale şi a tranziţiei verzi, să beneficiem de digitalizarea administraţiei, de inovarea proceselor tehnologice pentru a obţine produse competitive şi accesăm competenţele viitorului.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este lansat astăzi în dezbatere publică. Rolul transparenţei şi al consultărilor este acela de a construi împreună România de mâine.

Este important ca discuţiile pe marginea Planului care vor avea loc în perioada următoare să fie aplicate, fundamentate şi să depășească paradigma populismului electoral, dar şi promovarea de interese particulare.

Acest plan este despre România şi despre români şi vă invit să îl tratăm ca atare, cu responsabilitate şi bună credinţă.

Cu toţii, ne dorim ca ţara noastră să se dezvolte în următorii ani şi am încredere că vom depăşi împreună dificultăţile actuale, că vom pune împreună bazele României normale, pentru a avea un viitor cât mai bun”

Ludovic Orban, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul se angajează să folosească integral pachetul financiar de fonduri europene de care va beneficia România în următorii ani pentru dezvoltarea ţării.

„Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea noastră în Uniunea Europeană. Ţara noastră, noi, toţi românii, în următorii ani, vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziţie. Şi noi ne angajăm să-l folosim integral pentru dezvoltarea României. Preşedintele Klaus Iohannis a realizat o performanţă fără precedent în cadrul unor negocieri extrem de dificile, reuşind să asigure României, în următorii ani, un suport financiar consistent care va fi un motor de modernizare, un motor de dezvoltare, un motor care să permită, cu adevărat, României să realizeze saltul de dezvoltare de care are nevoie şi să-şi ocupe locul cuvenit în rândul naţiunilor dezvoltate ale Europei”, a spus Ludovic Orban.

„Acest Plan naţional de Recuperare şi Rezilienţă trebuie văzut în complementaritate cu finanţările care vor fi asigurate în cadrul bugetului Uniunii Europene 2021-2027. Toate măsurile, toate programele care sunt incluse în acest Plan naţional de Recuperare şi Rezilienţă sunt incluse în coordonare, în complementaritate cu celelalte surse de finanţare de care va beneficia România în perioada care va veni. Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia în cadrul Planului naţional de Rezilienţă şi Recuperare, vom avea la dispoziţie peste 46 de miliarde de euro pentru coeziune, pentru agricultură, pentru Fondul pentru o tranziţie justă”, a arătat Orban.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: „România are o şansă istorică cu care te întâlneşti o dată la 100 de ani, o şansă la dezvoltarea pe care o aşteaptă toţi românii pentru a ajunge din urmă statele europene dezvoltate, prin investiţii, prin creşterea nivelului de trai şi calităţii vieţii pentru toţi românii”

Guvernul prezintă joi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care este structurat pe 12 domenii şi are trei piloni: tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice, serviciile publice, dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului şi competitivitate economică şi rezilienţă, conform News.ro.

”Ministerul Fondurilor Europene a finalizat propunerea de proiect a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care îl lansează în consultare publică, cu participarea Excelenţei Sale Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi a Excelenţei Sale Domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României”, a anunţat PNL.

Evenimentul va avea loc, joi seară, de la ora 19.00.

Potrivit unui anunţ al Executivului, la eveniment vor participa şi membrii Guvernului.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document strategic, care prevede investiţii şi refome, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.

Pentru elaborarea acestui Plan, preşedintele Klaus Iohannis a avut întâlniri cu premierul, ministrul Finanţelor Publice şi Ministrul Fondurilor Europene.

Guvernul prezintă planul prin care va atrage 30 de miliarde de euro din fonduri europene

După întâlnirea din 28 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ”acest Plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista, bineînţeles, anumite condiţionalităţi în utilizarea acestor fonduri”.

”Este vorba, în principal, de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziţiei climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu şi lung. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică şi de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecinţe benefice palpabile pentru români şi vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi”, a afirmat atunci şeful statului.

„Vom avea peste 30 – atenţie – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanţa măsurile din acest Plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură, şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizare, dar şi redresate. Vom prezenta acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, şi atunci vom înainta planul la Bruxelles şi în cursul anului viitor deja începem să finanţăm măsurile de redresare şi de rezilienţă”, a mai afirmat, vineri, preşedintele.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea! Lista vehiculelor care trebuie înmatriculate

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Execuție prin inhalare de azot în Alabama: A treia utilizare mondială a acestei metode
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?