„Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autorităţilor locale”, este asigurarea transmisă de Guvern către FMI, în scrisoarea de intenţie convenită în această lună.
În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Guvernul va modifica însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.
Modificarea va fi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.
Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili anual cote adiționale la impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiționale nu pot fi mai mari de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.
VEZI SI: Cât consumăm din factura de curent: 30% consum real, restul TAXE şi IMPOZITE