Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

Preţurile la gaze naturale și energie electrică vor fi subvenţionate și în iarna 2023 - 2024. Guvernul a decis să plafoneze prețurile la energie până în martie 2025 cu scopul de a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație și consumatorii industriali din țară. Stocurile de gaze sunt de 99%.
Filip Stan
06 oct. 2023, 19:33
Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună
Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze!

Facturi iarna 2023 – 2024. „Schema de plafonare-compensare se menține așa cum este astăzi. Este valabilă conform reglementărilor până în martie 2025, deci obiectivul nostru este să trecem atât iarna aceasta cât și iarna următoare pe această schemă. Este o schemă care pentru români a livrat stabilitate și prețuri reduse la energie electrică și gaze naturale. Pe calculele ANRE au fost aproximativ cinci milioane de gospodării în România care au beneficiat de o factură la curent de aproximativ 35-38 de lei. Un cost rezonabil pentru foarte mulți români și de aceea și pentru că ne așteptăm la anumite variații pe piețele internaționale mai ales la gaze naturale în perspectiva iernii, ne dorim să păstrăm această schemă și deci o stabilitate la nivelul sistemului” a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă, vineri, că stocurile de gaz au ajuns la 99%, angajamentale faţă de Uniunea Europeană fiind asumate. Ministrul precizează că, în condiţii normale, vom trece cu bine peste iarnă, doar cu gaz românesc.

”Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99% (!) Ne-am atins toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene şi, în condiţiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc”, a transmis, vineri, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja anunţă că putem ajuta şi Moldova. ”Stăm şi la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut. Independenţă şi securitate pentru o Românie puternică”, a mai transmis ministrul Energiei.

 

Compensarea, povara Ministerului de Finanțe

„Ministerul de Finanțe are o povară ca urmare acestei scheme de plafonare-compensare. El o suportă ulterior suportării ei de către companiile de furnizare. Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile de furnizare, cele care ne trimit factura acasă ulterior acestea merg către ANRE cu facturile pe diferență iar ANRE-ul validează sau nu aceste solicitări și trimite către ministerul Energiei sau ministerul Muncii în funcție de tipul consumator” a mai comunicat ministrul.

Cât vor plăti românii pentru gaze în iarna 2023 – 2024. Cum vor arăta facturile

Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, a declarat recent la Congresul Central European al Gazelor Naturale că facturile la energie nu vor crește în această iarnă.

”Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, a spus Valeriu Steriu.

Românii vor plăti în continuare 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar. Pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar prețul este de 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi, iar pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

Facturi iarna 2023 – 2024. Anunț de ultimă pentru românii care stau la bloc! Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat

Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat. Potrivit unui proiect de act normativ  analizat de Profit.ro, acest lucru va fi posibil dacă vor depăși un număr maxim anual de întreruperi accidentale ale funcționării sistemelor, precum și un număr maxim anual de ore de prelungire, peste duratele anunțate, a întreruperilor programate.

Greşeala banală care le aduce amenzi de mii de lei românilor care stau la bloc. Iohannis a promulgat legea, termenul de aplicare este 31 decembrie 2023

Cu toate acestea, draftul de act normativ prevede printre altele că,  după intrarea sa în vigoare, primăriile care îi controlează pe operatori și care au în derulare sau prevăzute în strategia locală de alimentare cu energie termică unul sau mai multe proiecte de investiții pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și/sau extinderea sistemelor,  vor putea stabili o perioadă de tranziție în aplicarea prevederilor Standardului, perioadă care nu va putea depăși data limită de finalizare a proiectelor și în care autoritățile locale vor stabili ele nivelurile de performanță în care trebuie să se încadreze operatorii, în funcție de starea sistemelor, și la depășirea cărora vor datora compensații.

Totodată, acest draft prevede clar că operatorii vor avea dreptul la cel mult patru întreruperi accidentale pe an/utilizator/producător ale serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SPAET).

″În cazul în care numărul de întreruperi neprogramate/accidentale ale SPAET depășește nivelul garantat (…), pentru fiecare întrerupere suplimentară, operatorul SPAET va plăti fiecărui utilizator/producător cu care are încheiat contract și care a fost afectat o compensație egală cu 1% din valoarea ultimei facturi de energie termică emise pentru, respectiv de către respectivul utilizator/producător″, se stipulează în draftul de act normativ.

Foarte important de precizat este faptul că pragul permis de depășire a duratelor întreruperilor programate va fi de maximum 250 de ore an/utilizator/producător.

″În cazul în care durata suplimentară a întreruperilor programate ale SPAET depășește nivelul garantat(…), pentru fiecare oră suplimentară, operatorul SPAET va plăti fiecărui utilizator/producător cu care are încheiat contract și care a fost afectat o compensație egală cu 0,03% din valoarea ultimei facturi de energie termică emise pentru, respectiv de către respectivul utilizator/producător″, mai scrie în proiect.

Veşti bune pentru 8 milioane de români care au cotizat la Pilonul II. Aproape 20.000 de români au încasat pensie privată în primul semestru, în valoare totală de 341 milioane lei

Din punct de vedere al necesității de plată a compensațiilor menționate, trimestrial operatorii vor fi obligați să analizeze situația fiecărui contract.

Potrivit documentului, aceștia vor datora compensații și pentru întârzieri în emiterea avizelor tehnice de branșare (maxim 60 de zile lucrătoare, compensație de 250 lei, plus 25 lei pentru fiecare zi de întârziere), depășiri ale numărului maxim admis de ore de funcționare a sistemelor cu cel puțin un parametru al agentului termic livrat în afara limitelor prevăzute de contracte (maxim 250 ore pe an, compensație de 0,1% din ultima factură pentru fiecare oră suplimentară), întârzieri în repararea sau înlocuirea contoarelor defecte (maxim 10 zile lucrătoare, compensație de 30 de lei pentru fiecare zi de întârziere) și… întârzieri la plata compensațiilor (maxim 60 de zile lucrătoare, compensație de 10 lei pentru fiecare zi de întârziere).

Mai mult, operatorii vor plăti despăgubiri pentru deteriorarea unor construcții, dacă aceasta s-a produs din cauza întreținerii/funcționării necorespunzătoare a instalațiilor/echipamentelor SACET aflate în vecinătatea respectivelor construcții, precum și pentru deteriorarea unor spații/instalații ale utilizatorilor din portofoliul său din cauza neasigurării, în punctele de delimitare, a parametrilor agentului termic conform clauzelor din contractele încheiate.

În localitățile unde sunt în derulare proiecte de investiții în îmbunătățirea sistemelor centralizate de încălzire, până la finalizarea acestora, operatorilor nu li se vor aplica nivelurile de performanță menționate în proiect, ci primăriile vor putea aproba niveluri tranzitorii anuale, ținând cont de starea tehnică a instalațiilor și de dimensiunea sistemelor, precum și în funcție de investițiile finalizate în anul anterior. Iar pe perioada de tranziție, operatorii vor datora compensații clienților și producătorilor de agent termic la neîncadrarea în nivelurile de performanță tranzitorii care vor fi stabilite de autoritățile locale și nu în cele prevăzute de prezentul proiect de Standard.

″Plata compensațiilor se poate face, după caz, prin luarea în considerare a sumelor corespunzătoare în facturile emise conform contractelor încheiate de operatorul SPAET cu solicitanții. Pentru plata despăgubirilor, operatorul SPAET poate conveni cu solicitanții termene și condiții specifice de plată, conform procedurii specifice. Orice litigiu privind respingerea/nesoluționarea de către operatorul SPAET a unei cereri pentru acordarea de compensații/despăgubiri conform prezentului Standard sau privind nerespectarea termenelor/condițiilor de plată a unei compensații/despăgubiri se supune soluționării instanțelor judecătorești competente″, mai stipulează documentul.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina