Practic, bonurile de masă nu vor mai face parte din plafonul de 4.000 de lei pentru acordarea celor 300 lei netaxați la salariul minim. Măsura introdusă de Ministerul Finanțelor la inițiativa PSD, care a fost aprobată de Executiv, le permite celor care primesc tichete de masă sau indemnizație de hrană să nu fie prejudiciați prin taxarea a 400 de lei. Cei 400 de lei o reprezintă suma cu care se depășea plafonul de 4.000 de lei netaxabili, prin noua valoare a salariului minim începând cu 1 iulie.
„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, a anunțat Ministerul Muncii.
Creșterea salariului minim la 3.700 de lei este un pas important către adoptarea salariului minim european, obiectiv pe care Guvernul PSD și-a asumat, politic, că-l va introduce de la 1 ianuarie 2025. Pentru a face acest pas, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. În plus, din experienţa anilor trecuţi, majorarea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime, și a avut drept efect direct în ceea ce privește nivelul de trai al tuturor românilor.
Pentru a proteja veniturile românilor, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a ”înghețat” și valoarea punctului de amendă
Măsura legată de tichetele de masă nu este singura măsură implementată de Guvernul PSD pentru a proteja veniturile suplimentare rezultate din majorarea salariului minim. La propunerea Premierului, Executivul a luat deja măsuri pentru a nu genera automat și o creștere a valorii amenzilor de circulație, punctul de amendă urmând să rămână înghețat până la final de an.
Prin OUG nr. 115/2023 care a introdus noi măsuri pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale, de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a fost stabilit la echivalentul a 5% din salariul minim brut, adică 165 de lei. Anterior, acesta avea valoarea de 10% din salariul minim brut, fiind înghețată la 145 de lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
Prin creșterea salariului minim la 3.700 lei de la 1 iulie 2024, măsură asumată de Guvernul Ciolacu la inițiativa PSD, noua valoare a punctului de amendă ar fi urcat la 185 de lei. Această mărire a fost însă amânată și va produce efecte doar de la 1 ianuarie 2025. Menținerea punctului de amendă la valoarea actuală a fost agreată de șeful Executivului în discuțiile avute cu IMM-urile, patronatele și sindicatele în Consiliul Național Tripartit (CNT).