Guvernul renunţă la mai multe restricţii în contextul scăderii numărului de infectări COVID. Relaxarea măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19 vine ca urmare a scăderii numărului de cazuri COVID. În ultimele 24 de ore au fost raportate aproape 2.900 de noi infectări cu virusul SARS-COV 2. De asemenea, au fost raportate 281 decese dintre care 27 anterioare.
Citeşte şi: Austria va intra în lockdown total din cauza COVID-19. Autorităţile vor introducerea vaccinării obligatorii
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri Hotărârea numărul 105 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Art.1 – Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Art.2 – (1) Se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri: a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.
(2) Se propune ca accesul populației la ceremoniile organizate în condițiile alin. (1) să fie permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
(3) Se propune permiterea organizării și desfășurării activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.
(4) Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României prevăzute la alin. (1), precum și accesul la activitățile prevăzute la alin. (3) să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Art.3 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție. (2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Art.4 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Art.5 – (1) Se propune organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.
(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
HCNSU nr 105 din 19 11 2021 finalMinistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că va fi permisă prezenţa fizică în unităţile de învăţământ din localităţile cu rata de infectare mai mică de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului.
Incidenta pe localitati 19.11.2021
„Este in curs de pregatire o hotarare CNSU prin care Ministerul Educatiei si Ministerul Sănătăţii sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun, în sensul in care este permisa prezenta fizica in scoli si gradiniţe in localitatile in care rata de infectare este sub trei la mie este permisa prezenta fizica fara a depinde de rata de vaccinare a personalului din invatamant. Apreciez evolutia importanta a ratei de vaccinare in randul personalului de invatamant. Avem 407.000 de elevi vaccinati.
Avem o serie de prevederi care vor completa ordinul comun. Completarile vizează modalitatea de testare. Dacă testul de salivă este pozitiv și se face test PCR și este negativ, elevul va aduce testul negativ și poate continua. Dacă este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile.
La decizia scolii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinți, sau în școală. Acolo unde există dorința la școală este nevoie și de acordul părinților, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va propune ca suporterii vaccinaţi anti-Covid sau trecuţi prin boală să poată asista la competiţiile sportive, o decizie în acest sens urmând a fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare
„Măsurile propuse vor fi discutate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Deocamdată nu sunt finalizate documentele”, a declarat , a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, pentru Agerpres.
Conform propunerii CNSU, la competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise va fi permisă participarea spectatorilor în cuantum de până la 30% din capacitatea maximă a sălii sau stadionului.
Măsura face referire doar la persoanele care pot face dovada vaccinării anti-Covid sau a faptului că au trecut prin boală.