Grupul de consilieri generali USB nu a votat proiectul motivând că suma alocată pentru soclu este prea mare. Nici grupul PNL nu a fost de acord, consilierul Ciprian Ciucu motivând că Dubcek a fost un „comunist cu faţă umană” şi nu este cazul ca o piaţă din Bucureşti să poarte acest nume.
Ce prevedea proiectul iniţial
Guvernul Republicii Slovace vrea să doneze Primăriei Capitalei bustul lui Alexander Dubček, fost om politic slovac și conducător, pentru scurt timp, al Cehoslovaciei (1968-1969).
Bustul de bronz al lui Alexander Dubček, cu înălţimea de 57 cm şi greutate de aproximativ 30 kg, urmează să fie donat municipalităţii GRATUIT în contextul relaţiilor bilaterale excelente existente între România şi Republica Slovacă de-a lungul timpului, dar şi pentru a promova o mai bună cunoaştere reciprocă între cele două state.
Bustul lui Alexander Dubček va fi amplasat în parcul Sălii Palatului
Pentru prima dată în istorie, Republica Slovacă va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Tot în acest an se aniversează 95 de ani de la naşterea lui Alexander Dubček, moment ce se doreşte a fi marcat de către Ambasada Republicii Slovace la Bucureşti prin dezvelirea bustului comemorativ.
Bustul comemorativ al lui Alexander Dubček ar urma să fie amplasat în zona Sala Palatului, mai exact în parcul Sălii Palatului din centrul Capitalei.
Amplasarea monumentului va costa 215.000 lei
Pentru realizarea soclului şi amplasarea monumentului, Primăria Capitalei prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic ar urma să cheltuiască 215.000 lei, bani luaţi din bugetul alocat monumentului „Aripi” amplasat în Piaţa Presei Libere şi inaugurat pe 30 mai 2016.
Proiectul propus de Ambasada Republicii Slovace la Bucureşti urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa din 11 august 2016.
Cine este Alexander Dubček
Alexander Dubček a încercat să reformeze regimul comunist în timpul Primăverii de la Praga, dar a fost forțat să demisioneze în urma invadării Cehoslovaciei de către Tratatul de la Varșovia. Mai târziu, după răsturnarea guvernului în 1989, el a fost președinte al Adunării Federale a Cehoslovaciei, parlamentul țării. Tot în 1989, Parlamentul European i-a decernat lui Dubček Premiul Saharov pentru libertate de gândire, conform wikipedia.org.