Ajutorul umanitar va fi în valoare de 16,690 milioane de lei și va consta în produse alimentare de bază (făină, zahăr, mălai, orez, paste făinoase, conserve din carne, conserve pateu, conserve din legume), precum și păcură.
Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), potrivit comunicatului Biroului de Presă.
Transportul produselor alimentare se va realiza cu mijloace auto de transport din dotarea unităților teritoriale subordonate ANRSPS, iar pentru transportul păcurei, ANRSPS va demara procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar. Pentru produsele alimentare, cheltuielile de transport vor fi suportate din veniturile proprii ale ANRSPS, iar pentru transportul păcurei, Guvernul a alocat suma de 3,130 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru ANRSPS.
Prin decizia de astăzi, Guvernul răspunde demersurilor Executivului de la Chișinău. În cursul vizitei la București, din 26 ianuarie 2016, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat contextul socio economic în care noul Guvern de la Chișinău și-a început mandatul, făcând, în același timp, apel la sprijinul României.
Ulterior, în 10 februarie 2016, printr-o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș, prim-ministrul Republicii Moldova a solicitat autorităților române acordarea unui ajutor umanitar pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, afectate de situația economică dificilă din Republica Moldova.