Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanţare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei).
Împrumuturile de 104 miliarde din 2021 sunt semnificativ mai mici faţă de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanţare a fost 149 miliarde lei, conform Profit.ro.
Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanţare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei. De pe pieţele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.
Preşedintele PNL Florin Cîţu a postat săptămâna trecută o serie de mesaje pe pagina sa de Facebook, prin care îşi arată îngrijorarea privind majorarea dobânzilor la care se împrumută statul român dar şi în ce priveşte inflaţia accelerată.
”Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”, este întrebarea pusă de fostul premier.
Alte două întrebări ale liderului PNL sunt: ”Creşterea preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă?” şi ”Ar trebui ca statul să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei?”.
Aceasta în contextul în care săptămâna trecută au circulat informaţii pe surse potrivit cărora Cîţu ar fi transmis deja în partid îngrijorarea faţă de faptul că Ministerul Finanţelor se împrumută la dobânzi foarte mari, ceea ce poate face ca investitorii să îşi piardă încrederea în Guvern. Totodată, în acelaşi context, el s-a referit şi la riscul necesităţii unei rectificări bugetare înainte de luna august, pentru că ministerele nu vor avea destui bani.