România exercită, timp de șase luni, de la data de 1 ianuarie 2019, Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În acest context, în prezența liderilor europeni, muzicieni din toate țările membre ale Uniunii Europene au concertat pentru prima dată într-o astfel de formulă, în coordonarea maestrului Ion Marin, pe scena Ateneului Român, la evenimentul organizat în 10 ianuarie 2019, sub înaltul patronaj al Guvernului României.
„La propunerea doamnei Prim-ministru, Viorica Dăncilă, Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, a decis înființarea Orchestrei Uniunii Europene, reprezentativă atât pentru întregul spațiu european, cât și pentru România, putând face cunoscute valorile noastre comune peste tot în lume. Cele mai mari talente ale fiecărui stat în parte vor promova bogăția moștenirii culturale comune, țările Uniunii Europene fiind legate atât de o istorie, cât și de un sentiment de apartenență la un spațiu cultural comun”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.
Ministerul Culturii şi Identității Naționale, în calitate de coordonator și finanțator al proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene, va asigura spaţiile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea concertelor și spectacolelor organizate de Orchestră.