USR avertizează: Cristian Ghinea, fostul ministru de la Fonduri Europene, cel care a realizat PNRR-ul, susține că „Budăi și Ciucă se ascund în spatele Băncii Mondiale cu pensiile speciale” și că „vor avea probleme cu tranșa 3″.
România trebuia să încaseze aproape 6 miliarde de euro în 2022 dacă termenele din PNRR erau respectate de oficialii români. Cererea de plată pentru tranșa a doua din Plan a plecat spre Comisie, cu întârziere, în decembrie 2022. Termenul inițial era septembrie.
În luna ianuarie 2023, Comisia Europeană a avertizat că există probleme ce trebuie dezolvate până la deblocarea banilor din PNRR, cea de-a doua tranșă, dar jaloanele la care s-a angajat țara noastră nu au fost îndeplinite.
Mai concret, oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca România să schimbe legislația în mai multe domenii. Guvernul de la București s-a angajat să modifice Codul Rutier, prin înăsprirea pedepselor, instalarea de energie regenerabilă nouă după o licitație, închiderea minelor de cărbuni, adoptarea noii legi privint avertizorul de integritate. În total sunt 23 de jaloane luate în vizor de Comisie.
Pentru tranșa a doua, Guvernul Nicolae Ciucă cere 3,2 miliarde de euro.
„Când soliciți să îți aprobe 3 miliarde de euro, dar ei îți cer să le dai o copie după o lege, asta arată că nu există un dialog serios, ci în dorul lelii”, susține Cristian Ghinea, pentru Libertatea.
ână în prezent, România are aprobată din PNRR suma de 4 miliarde de euro, care a venit odată cu aprobarea Planului.
„Din acel moment, urma să mai primim câte două tranșe pe an. În medie vorbim de 2,6 – 3 miliarde de euro la fiecare jumătate de an.
În 2022, conform calendarului negociat de noi trebuiau să intre două tranșe, dar a intrat una singură”, a precizat Ghinea pentru sursa citată.