Iohannis a prezidat jumătate de şedinţă: Ordonanţa lui Teodorovici a fost schimbată semnificativ. Adoptarea, amânată pentru vineri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, amintind că există o decizie CCR din care rezultă că prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a precizat că şedinţa se va desfăşura în două etape, una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică - domenii indicate expres în Constituţie ca ţinând şi de atribuţiile şefului statului - şi o alta referitoare la probleme economice. Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după aproximativ o oră de la începerea şedinţei Executivului.
Romania TV
20 dec. 2018, 08:29
Iohannis a prezidat jumătate de şedinţă: Ordonanţa lui Teodorovici a fost schimbată semnificativ. Adoptarea, amânată pentru vineri

UPDATE: Ordonanța nu va mai fi adoptată în ședința de astăzi a Cabinetului Dăncilă, ședință care a început în prezența președintelui Klaus Iohannis, ci va fi discutată vineri.

Vineri ar urma să aibă loc o ședință extraordinară de guvern pentru a adopta OUG cu noile taxe. Și săptămâna viitoare Guvernul mai are o ședință ordinară. Rămâne de văzut dacă președintele va veni și la aceste ședințe.

Rămâne de văzut, de asemenea, dacă ședința extraordinară de guvern de vineri nu va coincide cumva cu ora la care președintele Klaus Iohannis are programată o întâlnire la Palatul Cotroceni.

Joi, președintelui i-a fost prezentată ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, ca să vadă ce vor discuta cei din guvern după plecarea sa, nu erau chestiuni cu care șeful statului nu ar fi fost de acord și acesta este motivul pentru care a decis să plece, acceptând propunerea premierului Viorica Dăncilă, care a decis să împartă în două această ședință de guvern.


UPDATE: Printre aceste modificări sunt comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% iar contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

De asemenea, se reduce comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% / 0,5% din bani vor merge la Casa de pensii și 0,5% la Fondul de pensii
Banii nu pot fi retrași decât atunci când se ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă cetățeanul renunță la Pilonul II de pensii.

După 5 ani de cotizare, se poate renunța la Pilonul II de pensii dar trebuie să optezi fie pentru Pilonul I, fie pentru Pilonul III. Dacă o persoană intră în câmpul muncii după aprobarea ordonanței, optează direct pentru Pilonul I sau II

UPDATE: Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv „taxa pe lăcomie”, a confirmat joi, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Avizul CES este unul consultativ. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va pune proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de joi doar dacă va avea avizul Consiliului Economic şi Social.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.


UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, joi, de la Guvern.

Şeful statului a participat la şedinţa de Guvern aproximativ o oră.

UPDATE. A început şedinţa de Guvern. Președintele României prezidează ședința de Guvern alături de premierul Dăncilă.

„Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virtutea atribuțiilor. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, pentru că au mai fost etape când nu s-a știut când poate să participe președintele României la ședințele de Guvern. Există o clarificare a CCR din 2007 pe această speță. Spune foarte clar că preșeintele României poate să participe oricând la orice ședință de Guvern. În art 86 se statuează că președintele poate să consulte Guvernul fără să specifice unde îl consultă. Foarte mulți specialiști și interpreți s-au referit numai la art 87 unde se specifică mai în detaliu care mai pot fi domeniile de interes pentru președinte, este vorba de externe și de ordine publică și securitate națională.  Ca să nu lungim, prezența președintelui nu poate fi nici limitată și nici îngrădită. Sunt ședințe pe care le prezidează, nu le prezidează parțial, punct. Nu vreau să citiți prezența mea aici doar într-o interpretare constituțională. Rog să interpretați prezența mea aici în cheia colaborării obligatorie dintre noi, având în vedere că ne pregătim prentru preluarea președinției consiliului UE”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la şedinţa de Guvern, aşa cum a anunţat. Şeful statului a ajuns la Palatul Victoria în urmă cu puţin timp.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că ordonanţa privind măsurile fiscale va intra în şedinţa de Guvern de joi, dacă există un acord şi în Consiliul Economic şi Social.

„Dacă vom avea această discuţie în cadrul economic şi social, adoptăm această OUG. Tot ceea ce am făcut şi toate punctele din această ordonanţă sunt pentru cetăţeni. Ştiu că există o rezistenţă, există mereu şi nemulţumiţi. Amintiţi-vă de trecerea contribuţiilor. Eu cred în aceste măsuri şi cred că aceste măsuri vor aduce beneficii cetăţenilor. Am să iau un singur exemplu. Pe mine mă interesează ca cetăţeni să nu mai aibă împrumuturi la …. Nu e vorba de măsuri de taxe, e vorba de măsuri de sprijin pentru cetăţeni”, a declarat Viorica Dăncilă.
 
„Au fost consultări. Probabil astăzi vor mai fi consultări în cadrul Consiliului Economic şi Social”, a mai completat premierul.

UPDATE: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, în Parlament, că probabil va fi introdusă joi, pe ordinea de zi, Ordonanța ce prevede măsurile fiscale anunțate de Eugen Teodorovici, inclusiv „taxa pe lăcomie”.

Întrebat dacă preşedintele Iohannis vine joi la Guvern, Budăi a spus: „Este atributul doamnei prim-ministru, vom vedea ce se întâmplă acolo”.

De asemenea, întrebat dacă în şedinţa de Guvern intră ordonanţa propusă de Teodorovici privind anumite taxe, ministrul a răspuns: „Probabil că da”.

Legat de faptul că această ordonanţă nu figurează pe ordinea de zi transmisă de Guvern, Budăi a menţionat că poate fi o ordine de zi suplimentară.

„Sigur, e un atribut al oricărui ministru să ceară oricare act normativ pe care îl consideră important să-l ceară pe ordinea suplimentară. Probabil că va fi cerut pe ordinea suplimentară. Tot ce avem de făcut vom face şi vom implementa spre binele României”, a adăugat ministrul Muncii.

Ştirea iniţială:

Astfel, pe ordinea de zi suplimentară va intra şi actul normativ prezentat de ministrul Teodorovici marţi seara: Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, scrie stiripesurse.

Proiectul de act normativ a generat o scădere puternică a acţiunilor pe bursă în dimineaţa imediat următoare şi a atras critici vehemente din partea mediului de afaceri şi nu numai.

Citeşte şi:  Eugen Teodorovici, atac la adresa lui Klaus Iohannis: „Se erijează în avocat al bogaţilor. Bogaţii îl au pe preşedinte în fruntea lor”

Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare.

Companiile la care statul este acţionar unic sau majoritar vor trebui să vireze, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din suma prevăzută pentru investiţiile care nu au fost realizate, în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2018.

Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.

Anul viitor urmează a se acorda creşteri salariale aşa cum prevede Legea salarizării, iar punctul de pensie urmează să fie majorat cu 15% de la 1 septembrie.

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării