Românii care vor să se angajeze la stat trebuie să știe că gurvernul a schimbat regulile privind organizarea concursurilor pentru personalul contractual din mai multe sectoare.
Citește și Posturi scoase la concurs în Parlament, deşi angajările la stat sunt blocate în acest an
Astfel, atunci când își vor depune dosarele pentru concursurile ce vizează ocuparea funcțiilor aferente personalului contractual din sectorul bugetar, românii trebuie să îndeplinească noi condiții.
În plus, noul proiect de lege prevede ca membrii comisiei de concurs care nu semnalează conflictele de interese să fie trași la răspundere.
Proiectul de HG transmis spre avizare Consiliului Economic Social (CES), vizează stabilirea unui regulament prevăzut de OUG 57/2019 privind Codul administrativ.
Noua legislație va obliga instituțiile și autoritățile publice să transmită anunțurile de angajare prin intermediul tuturor mijloacelor pe care le au la dispoziție. Mai mult, pe paginile lor de internet anunțurile privind aceste concursuri vor trebui afișate în cadrul unei secțiuni special create.
Și dosarele de concurs ale candidaților vor suferi unele modificări. Acestea vor trebui să conțină, pe lângă cazierul judiciar, și certificatul de integritate comportamentală pentru posturile din cadrul sistemului de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane, potrivit Avocatnet.ro.
Românii vor putea să își depună singuri aceste documente sau își pot exprima acordul ca instituția organizatoare a concursului să obțină informațiile de care are nevoie direct de la instituția/autoritatea abilitată.
Interviurile vor putea fi înregistrate audio/video, la solicitarea membrilor comisiei de concurs și cu aprobarea președintelui comisiei, dar înregistrarea video va fi permisă doar cu acordul scris al candidaților, obținut în prealabil, cu respectarea datelor cu caracter personal.
Pentru a nu exista discriminări față de indemnizația acordată pentru desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice, membrii comisiei de concurs și secretarii acestora vor primi o indemnizație egală cu 10% din salariul minim brut pe țară.
O dată cu adoptarea acestei legi, se va introduce dreptul persoanelor cu dizabilități de a participa la concursurile de angajare pentru ocuparea funcțiilor contractuale pentru care îndeplinesc condițiile generale și specifice de participare.
Pentru aceste persoane, condițiile oferite trebuie să fie adaptate în funcție de tipul de dizabilitate, nevoile individuale și de proba concursului pe care urmează să o susțină.
Probele concursului pot fi prelungite cu încă jumătate din timpul maxim, în funcție de tipul de dizabilitate și nevoile personale ale candidatului.
Acești candidați vor putea fi însoțiți pe durata probelor de concurs de către un însoțitor sau de către asistentul personal.