Guvernul se va reuni joi! Premierul Florin Cîţu anunţă că în şedinţa de Guvern de joi vor fi aprobate şapte acte normative „care nu suportă amânare”, între care o hotărâre privind alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitale, o ordonanţă care clarifică situaţia personalului care lucrează în centre de vaccinare, dar şi un memorandum privind achiziţia a alte 4,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID produs de Pfizer/BioNTech.
„În şedinţa de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
Astfel, este vorba de o hotărâre de guvern vizând „alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitale cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% şi am reglementat modalitatea de majorare a alocaţiilor de hrană la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat”.
De asemenea, pe ordinea de zi se află o Ordonanţă de Urgenţă care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă şi stagii de cotizare. „Clarificăm situaţia statutului rezidenţilor care lucrează în aceste centre de vaccinare”, arată Cîţu.
Totodată, Guvernul va aproba un Memorandum prin care Ministerul Sănătăţii încheie o nouă comandă pentru achiziţionarea a 4.260.269 de doze opţionale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.
Alte acte normative menţionate sunt: Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătăţii şi care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca; Ordonanţă de Urgenţă pentru programul de restructurare al CEO; Proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G şi un Memorandum cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Guvernul se va reuni joi, după ce miercuri Florin Cîţu l-a demis pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, fapt ce a dus la un boicot din partea miniştrilor USR, care au refuzat să participe la şedinţa programată în aceeaşi zi, astfel că aceasta a fost amânată.
„Vom avea şedinţă de Guvern, pentru că sunt mai multe acte normative importante pentru toţi românii, care trebuie adoptate, o parte dintre ele care vin de la Ministerul Sănătăţii, acte normative care nu suportă amânare”, a precizat, miercuri, prim-ministrul.
Înaintea şedinţei de joi a Guvernului, Cîţu are programate două întâlniri online cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică şi managerii spitalelor suport COVID.
Executivul urma să se reunească miercuri, însă şedinţa a fost amânată.
Pe agenda şedinţei figurau proiectul de lege care prevede sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, unor unităţi sanitare din judeţele Brăila, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Olt şi Suceava în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţiilor cu noul coronavirus, scrie Agerpres.
Aceeaşi hotărâre de Guvern prevede şi scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora, cu titlu gratuit, Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţilor cu SARS-CoV -2 şi Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timişoara pentru desfăşurarea activităţii specifice trierii anti-COVID a grupurilor de migranţi.
Un alt proiect de lege care se afla pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului viza adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Cabinetul Cîţu figurează să discute şi o serie de proiecte de hotărâri de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele zootehnic, speciile bovine, ovine şi caprine, şi sectorul vegetal pentru anul de cerere 2020.
Pe agenda şedinţei se mai afla un memorandum pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.