UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-un comunicat oficial, că după reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, pentru a consolida măsurile de sprijin pe care Guvernul le ia pentru protejarea românilor şi a mediului de afaceri de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, sunt pregătiţi să adopte, astăzi, cadrul normativ necesar în acest sens.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, anunţă Executivul într-un comunicat.
Cu această ocazie, participanţii au analizat Programul de iarnă iniţiat de Ministerul Energiei şi elementele noilor măsuri guvernamentale de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.
“Guvernul a luat toate măsurile pentru a avea stocurile necesare pentru încălzire. Autorităţile vor avea planuri de intervenţie pentru asigurarea fluxului necesar de aprovizionare, fiind pregătite să ofere suport în cazul unor avarii sau altor situaţii de urgenţă. Pentru a consolida măsurile de sprijin pe care Guvernul le ia pentru protejarea românilor şi a mediului de afaceri de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, suntem pregătiţi, azi, să adoptăm cadrul normativ necesar în acest sens”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
Miercuri, premierul Nicolae Ciucă anunţa că Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile din energie va intra în şedinţa de guvern de joi.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ordonanța pentru energie va fi aprobată joi de Guvern. El spune că este posibil să fie impusă o diminuare a pragului maxim de consum pentru care se face compensarea.
„Joi vom avea o şedinţă de Guvern, care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanţei privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.
El a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022 – 2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.
PNL susține plafonarea prețului la energie. Nicolae Ciucă anunţă diminuarea pragului maxim de consum
„Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 – 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie”, a explicat Ciucă.
Ordonanța veche, adoptată în luna martie 2022, a introdus și un impozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică.
„PNL susține plafonarea prețului la energie și vom merge pe valorile care au fost cuprinse în ordonanța 27. De asemenea, am analizat și susținem supraimpozitarea pe întreg lanțul, aici fiind incluși și traderii și jucătorii din piața energiei”, a declarat Nicolae Ciucă. Întrebat dacă impozitarea poate ajunge la 100%, el a răspuns: „Nu am cifrele în momentul de față, impozitarea poate să fie și de 100%”.
Miercuri seara, după şedinţa BPN al PNL, şeful Executivului a reiterat că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, „inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei”.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat marți că liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord pentru o nouă ordonanță de urgență privitoare la plafonarea prețurilor la energie.
Reamintim că actuala legislație a impus plafoane de preț pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh, și 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, prețul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA și se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.