Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul – Deficit de 7%, Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, pe austeritate. Serviciile primesc buget mai mare

Guvernul se reuneşte, sâmbătă, într-o şedinţă pe care premierul Marcel Ciolacu a denumit-o specială, pentru a adopta bugetul pentru anul 2025. Acesta este considerat ”cumpătat şi echilibrat” de către ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, fiind construit pe un deficit de 7% şi acelaşi procent alocat investiţiilor.
Filip Stan
01 feb. 2025, 08:31
Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul - Deficit de 7%, Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, pe austeritate. Serviciile primesc buget mai mare

Potrivit unui anunţ al Guvernului, şedinţa este programată la ora 10.00. Pe ordinea de zi se află adoptarea bugetului, urmând ca acesta să fie transmis săptămâna viitoare în Parlament, odată cu începerea primei sesiuni ordinare din acest an.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vineri s-au făcut ”toate procedurile prealabile” pentru ca bugetul să poată fi adoptat sâmbătă, ”într-o şedinţă specială de Guvern”.

Proiectul Legii bugetului de stat a fost făcut public, joi seară, de Ministerul Finanţelor. Ministrul Tanczos Barna apreciază că este o construcţie echilibrată şi cumpătată, construită pe un deficit de 7% şi acelaşi procent alocat investiţiilor.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357.819,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 744.554,8 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 500.049,4 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 142.229,9 milioane lei.

proiectLegeBuget2025_30012025

Ministerele Culturii, Agriculturii şi Afacerilor Externe, Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială primesc mai puţini bani decât anul trecut, conform proiectului Legii bugetului, în timp ce Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel al Transporturilor, al Educaţiei şi Ministerul Muncii au bugete majorate, la fel şi Secretariatul General al Guvernului.

Şi în acest an, potrivit proiectului de buget, serviciile de informaţii primesc bugete mai mari comparativ cu anul anterior. Creşterile variază între 5 şi 15%. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale beneficiază de buget cu peste 50% mai mare comparativ cu anul trecut.

Guvernul estimează un deficit de 142.000 de milioane de lei

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357.819,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 744.554,8 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 500.049,4 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 142.229,9 milioane lei.

Veniturile estimate pentru anul 2025 sunt mai mari decât execuţia bugetară a anului trecut, care a fost, conform primelor calcule, de 287.242,7 milioane lei. De asemenea, veniturile estimate pentru acest an sunt uşor mai mari decât cele estimate pentru următorii doi ani. Astfel, conform documentelor publicate, pentru anul 2026 estimările indică venituri de 349.169,3 milioane lei, pentru anul 2027 estimările privind veniturile indică cifra de 349.399,1 milioane lei o creştere semnificativă fiind estimată pentru anul 2028, când se estimează venituri bugetare de 367.798,3 milioane lei.
Proiectul de buget prevede că din taxa pe valoarea adăugată se alocă 23.511,4 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 3.553,3 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 15.799,1 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 850 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, sumă repartizată pe judeţe astfel: 50% din sumă se repartizează în mod egal tuturor judeţelor, 15% din sumă direct proporţional cu lungimea drumurilor, 35% din sumă invers proporţional cu capacitatea financiară a judeţelor. De asemenea, tot din TVA se alocă 2.371,7 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică.
În învăţământul particular şi cel confesional, unităţile didactice acreditate vor primi de la buget 937,3 milioane lei.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, după Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an şi că proiectul de buget pentru 2025 este unul prudent, având în vedere o estimare de creştere economică de 2,5%, bazată pe investiţii, agricultură, construcţii, servicii şi creşterea industrială. La rândul lui, ministrul Finanţelor a declarat că ne vom încadra în ţinta de deficit de 7% din PIB.

Citește și Marcel Ciolacu modifică Ordonanța trenuleț: „Este o promisiune deja făcută”

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern, se trimite în Parlament, va fi o perioadă de depunere de amendamente şi, săptămâna viitoare e aprobat de Parlament.

”Ce vă pot spune despre pensii este că toate sumele necesare pentru plata pensiilor sunt asigurate în buget. Toţi pensionarii pot fi liniştiţi că pensiile, aşa cum au fost ele au fost calculate şi plătite anul trecut în noiembrie, decembrie, la nivelul acela vor fi plătite în 2025, lună de lună”, a spus ministrul Finanţelor, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Tanczos Barna a precizat că este deja finalizat calendarul aprobării bugetului de stat. ”Sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern. Sâmbătă se trimite în Parlament, va fi perioada de depunere de amendamente şi, săptămâna viitoare, sigur, bugetul e aprobat de Parlament”, a mai arătat el.

”Noi avem nevoie de două zile să pregătim totul şi este un calendar. Trebuie să mai mergem în CES, trebuie să mai mergem în dialog social, în CSAT. Sunt proceduri de făcut”, a spus miercuriTanczos Barna.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Compușii chimici esențiali vieții descoperiți în mostrele de pe asteroidul Bennu
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România