Şedinţa extraordinară de Guvern, pentru stabilirea plafoanelor bugetare, amânată pentru marţi

Şedinţa extraordinară de Guvern de luni, pentru stabilirea plafoanelor bugetare, a fost amânată pentru marţi, informează România TV.
Filip Stan
10 mart. 2019, 19:15
Şedinţa extraordinară de Guvern, pentru stabilirea plafoanelor bugetare, amânată pentru marţi

UPDATE Motivul amânării este lipsa unor avize pe proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care urmează să se stabilească plafoanele bugetare.

Consiliul Economic şi Social nu s-a întrunit luni pentru a da aviz pe proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Finanţelor Publice privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe 2019,aşa că a fost necesară amânarea şedinţei.

Şedinţa de guvern va avea loc marţi, la ora 14.00, probabil.

_______

Guvernul va avea, luni, o şedinţă, scopul principal fiind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru stabilirea plafoanelor bugetare, după ce judecătorii CCR au decis că legea plafonării indicilor bugetari este neconstituţională.

Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, la Slobozia, că dacă guvernul va adopta ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor bugetare, va fi aprobat bugetul, care va fi retrimis pentru promulgare.

PSD decide luni situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

„Îl vom retrimite (bugetul – n.r.) la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze şi să-l promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii să beneficieze de alocaţii, programele de investiţii să înceapă să se deruleze în forţă, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriaşe, să înceapă să se deruleze, pentru beneficiul românilor. Dacă guvernul nu adoptă ordonanţă, atunci o să se întârzie. Dar eu sper ca guvernul să-şi dorească să aibă bugetul cât mai repede în vigoare să se implementeze. (…) Dacă este şedinţă luni, sigur va fi pe ordinea de zi, că ăsta (OUG pe plafoane-n.r.) poate unicul motiv”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai afirmat că plenul reunit al Parlamentului poate avea loc miercuri. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat un nou proiect de OUG pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, care prevede un deficit al bugetului general consolidat de 28,248 miliarde lei şi al bugetului de stat de 38,287 miliarde lei, în creştere faţă de varianta publicată în februarie, de 26,118 miliarde lei, respectiv 36,157 miliarde lei.

La asigurările sociale de stat este prevăzut un excedent de 2,95 miliarde lei, la bugetul asigurărilor pentru şomaj un excedent de 1,207 miliarde lei, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 73,8 milioane lei, la fel ca în varianta anterioară.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt prevăzute la 337,207 miliarde lei (335,076 miliarde lei în proiectul anterior), iar cele ale bugetului de stat la 176,176 miliarde lei (174,095 miliarde varianta din februarie).

Bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale este estimat la 73,541 (73,427 miliarde lei anterior), bugetul asigurărilor sociale de stat la 68,892 miliarde lei, al asigurărilor de şomaj la 879 milioane lei şi al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate la 39,11 miliarde lei (38,88 miliarde lei anterior).

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de minus 2,76%, iar în anul 2020 de minus 2,33%, se precizează în proiect.

Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în Produsul Intern Brut, este de 10% în anul 2019. Acestea sunt estimate la 102,42 miliarde lei (102,535 miliarde lei anterior).

Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2019, este de 40% din PIB.

„În anul 2019, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plafoanele privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi cele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, sunt în sumă de 1.200 milioane lei fiecare. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual. Plafoanele nu cuprind finanţările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale, finanţările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi nici pe cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale”, se menţionează în proiect.

Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2019, este de 8 miliarde lei.

În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14,838 miliarde lei.

Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administraţiei publice de -1% din Produsul Intern Brut. Pentru 2019 acesta este prevăzut la 2,97% din PIB (2,76% din PIB în varianta anterioară a proiectului). Ajustarea soldului structural anual al administraţiei publice se face începând cu anul 2021.

Plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5.000 milioane lei, în 2019.

Miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Şeful statului sesizaze CCR cu privire la respectivul act normativ pe 22 februarie.

„Prin modul în care a fost adoptată, legea menţionată încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 75 alin. (3), precum şi pe cele ale art. 77 alin. (1), ale art. 146 lit. a) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie”, arăta Klaus Iohannis în sesizarea la CCR, precizând că a primit acest act normativ de la Parlament spre promulgare pe 18 februarie.

Judecătorii CCR arată în motivarea deciziei că dezbaterile în cazul Legii plafoanelor nu puteau fi reluate de către Camera decizională, chiar dacă se doreau corectări pozitive ale normelor legii, pentru că astfel se încalcă Legea fundamentală a statului.

„Chiar dacă, aşa cum se explică în punctul de vedere al Camerei Deputaţilor, recurgerea la soluţia redeschiderii dezbaterilor, modificării legii şi supunerii sale din nou la vot în Camera decizională a avut un scop pozitiv, şi anume acela de a corecta legea înainte ca aceasta să părăsească Parlamentul, Curtea subliniază că orice astfel de „corectare” trebuie să se realizeze cu respectarea dispoziţiilor constituţionale. Acceptarea tezei contrare ar credita legiuitorul cu posibilitatea de a decide, practic, dacă respectă sau nu Legea fundamentală, ceea ce este în contradicţie cu principiul supremaţiei Constituţiei şi încalcă rolul Curţii Constituţionale de garant al acestei supremaţii”, se arată în motivare.

CCR susţine că „la data la care au fost reluate dezbaterea şi adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor, această Cameră nu mai era constituţional învestită şi, prin urmare, organele sale de conducere (respectiv Biroul permanent) ori cele de lucru (Comisia buget, finanţe şi bănci) nu mai erau competente să îndeplinească acte în legătură cu această iniţiativă legislativă”.

Judecătorii au arătat că noţiunea „definitiv” este una fixă şi cu înţeles clar din punctul de vedere al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) astfel că reluarea discuţiilor după 13 februarie, când Camera decizională a stabilit prin vot decizia definitivă asupra legii, încalcă normele Constituţiei României.

„În concluzie, deopotrivă interpretarea literală şi cea sistematică a normelor constituţionale incidente conduc la concluzia că, prin reluarea dezbaterilor şi a votului în Camera decizională, în data de 15 februarie 2019, asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, în condiţiile în care Camera decizională decisese definitiv prin vot asupra acesteia, în data de 13 februarie 2019, au fost încălcate dispoziţiile art.75 alin.(3) şi art.77 alin.(1) din Constituţie, cu consecinţa neconstituţionalităţii legii adoptate, în ansamblul său”, notează CCR.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Călin Georgescu se bucură enorm. Oamenii lui au mutat decisiv. Se întâmplă chiar mâine, 2 ianuarie
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Schimbări radicale pentru studenți. Reguli draconice pentru licență
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Pompieri din Hunedoara la intervenție critică pentru stingerea unui incendiu la cabană
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia