Guvernul Sloveniei cere implicarea armatei în controlul graniței traversate de migranți. ‘Este una dintre măsurile luate de guvern pentru consolida gradual controlul fluxului de migranți’, a indicat ministrul sloven al apărării, Andreja Katic.
Parlamentul de la Ljubljana a aprobat anul trecut o revizuirea a legislației care creează baza legală pentru astfel de acțiuni, iar în cursul săptămânii viitoarea urmează să se pronunțe asupra solicitării guvernului ca unități ale armatei să fie dislocate la graniță pentru a sprijini poliția și grănicerii.
Această solicitare survine după ce Austria a anunțat în aceeași zi că a plafonat la cel mult 80 numărul zilnic al migranților pe care-i acceptă să depună cereri de azil și la cel mult 3.200 pe cel al migranților care vor putea intra în fiecare zi pe teritoriul țării pentru a-și continua mai departe călătoria către alte state europene unde doresc să ceară azil, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Austria introduce controale la punctele de frontieră cu Italia, Slovenia şi Ungaria
Despre intensificarea controlului la granița dintre Austria și Slovenia și la cea dintre Slovenia și Croația a vorbit încă de luni ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner. ‘Efectul de domino de-a lungul rutei Balcanilor funcționează așa cum s-a planificat’, a adăugat ea referindu-se la decizia luată în lanț pentru înăsprirea controlului la frontiere de către țările situate pe această rută, respectiv Macedonia, Serbia, Croația și Slovenia.
De altfel, după ce țările nordice au decis și ele limitarea primirii migranților, autoritățile austriece opresc deja la granița cu Slovenia toți migranții care nu doresc să ceară azil în Germania sau Austria. Sunt opriți de asemenea cei care nu provin din zone de conflict. În urma aplicării acestor filtre, în cursul weekendului Austria a returnat către Slovenia 54 de migranți, care a returnat la rândul ei Croației alți 154. Aceasta din urmă a anunțat de asemenea că va lua măsuri identice, un anunț similar venind și din partea Serbiei.