Legea organică menţionată are un singur articol şi o dispoziţie finală unică. În paragraful 1 se stabileşte că regele Juan Carlos abdică, iar la paragraful 2, faptul că decizia abdicării va fi efectivă atunci când legea va intra în vigoare, după îndeplinirea formalităţilor parlamentare, votul în cele două camere ale legislativului şi după publicarea în Monitorul Oficial.
‘Majestatea Sa Regele Juan Carlos I de Bourbon renunţă la Coroana Spaniei. Abdicarea va fi efectivă în momentul intrării în vigoare a prezentei legi organice’, arată textul legii organice. Dispoziţia finală a acesteia precizează că intrarea în vigoare va avea loc în momentul publicării în Monitorul Oficial.
În ceea ce priveşte declaraţia instituţională de sprijin pentru monarhie, în aceasta, guvernul spaniol îi mulţumeşte regelui Juan Carlos pentru activitatea sa şi subliniază faptul că, în Spania, Constituţia asigură normalitatea succesiunii la conducerea statului.
Guvernul spaniol s-a reunit marţi la prânz într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba legea organică menită să reglementeze succesiunea la tron, aşa cum prevede articolul 57 al Constituţiei, după ce Regele Juan Carlos a anunţat luni că va abdica în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias.
Constituţia Spaniei cuprinde în titlul II (despre Coroană) un articol în care se face referire la abdicarea şefului statului şi renunţarea la drepturile de succesiune din partea moştenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede că ‘abdicările şi renunţările la tron sau orice altă îndoială de fapt sau de drept care apar în ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organică’.