Constituția Spaniei cuprinde în titlul II (despre Coroană) un articol în care se face referire la abdicarea șefului statului și renunțarea la drepturile de succesiune din partea moștenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede că „abdicările și renunțările la tron sau orice altă îndoială de fapt sau de drept care apar în ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organică”.
Odată ce va fi aprobată marți, legea organică va fi dezbătută și ulterior adoptată în cele două camere ale Parlamentului, pe rând, în Congresul Deputaților și la Senat. În cele două camere va fi nevoie ca legea să fie adoptată cu majoritate absolută.
Vezi şi Viaţa în IMAGINI a regelui Juan Carlos al Spaniei GALERIE FOTO
Este de așteptat ca aceasta, care va cuprinde prevederi legate de succesiunea la tron și proclamarea Prințului Felipe de Asturias rege al Spaniei, care va domni sub numele de Felipe al VI-lea, să fie aprobată cu ușurință de legislativul spaniol. Peste 300 de deputați, adică peste 86% din parlamentarii spanioli, ar urma să voteze favorabil, ei făcând parte din partidele cu reprezentare majoritară în legislativ — Partidul Popular și Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol — care sprijină monarhia.
În funcție de calendarul formalităților parlamentare, stabilit de grupurile politice din legislativ, Prințul Felipe de Asturias ar putea să fie proclamat rege al Spaniei chiar înainte de sfârșitul acestei luni. Potrivit Constituției, prințul moștenitor se transformă automat în noul monarh, imediat ce devine efectivă abdicarea. Ulterior, el trebuie însă să fie proclamat rege și în fața camerelor reunite ale legislativului spaniol și să depună jurământul în fața acestora. Articolul 61.1. al Constituției stabilește că, „odată proclamat în fața camerelor reunite, regele va depune jurământul de a-și îndeplini cu fidelitate sarcinile, să apere Constituția și legile ei și să asigure respectarea drepturilor cetățenilor și ale Comunităților autonome” spaniole.
Congresul Deputaţilor estimează că proclamarea noului rege al Spaniei – prinţul moştenitor Felipe de Asturias va domni sub numele de Felipe al VI-lea – ar putea avea loc începând de la 16 iunie, în cadrul unei sesiuni solemne a camerelor reunite ale legislativului, anunţă marţi cotidianul El Pais. Cotidianul spaniol aminteşte că în aproape 40 de ani de monarhie parlamentară, Spania nu a aprobat până acum nicio lege care să reglementeze procedura pentru succesiunea la tron şi de aceea guvernul spaniol pregăteşte marţi o lege organică în acest sens. Aceasta va trece urgent toate formalităţile parlamentare şi va cuprinde toţi paşii de îndeplinit pentru ca prinţul Felipe de Asturias să poată asuma conducerea statului.
Regele Juan Carlos al Spaniei a declarat luni, în cadrul unui mesaj instituțional transmis în direct la radio și televiziune că, odată ce și-a revenit din punct de vedere fizic, în urma operațiilor suferite anul trecut, și și-a reluat agenda instituțională, a decis să pună capăt domniei și să renunțe la Coroană în favoarea fiului său, Prințul Felipe de Asturias.
„Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viața întreagă„, a afirmat monarhul. „După aniversarea zilei de naștere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic și mi-am reluat agenda instituțională, am decis să pun capăt domniei și să renunț la Coroană, astfel ca guvernul și camerele reunite ale legislativului să treacă la formalitățile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituționale”, a mai spus regele Juan Carlos.