În contextul eforturilor de reglementare a pieței produselor din tutun și a celor conexe, Guvernul României a decis să pună în funcțiune Comitetul interministerial pentru coordonarea politicilor și acțiunilor aferente acestor produse, numindu-l pe Florin Spătaru, fost ministru al Economiei și actual consilier de stat, în fruntea acestuia.
Florin Spătaru, cunoscut pentru o abordare pragmatică în probleme economice, subliniază necesitatea unor politici echilibrate care să protejeze sănătatea publică fără a destabiliza bugetul național. „În Noua Zeelandă, Guvernul a venit cu o decizie aspră, dură. A zis, uite, toate persoanele născute mai târziu de 01.01.2009 nu vor mai avea voie să cumpere niciodată țigări pe teritoriul din Noua Zeelandă,” a explicat Spătaru într-un podcast recent, adăugând că „noi trebuie să gândim măsuri pe termen lung și sustenabile, care să nu fie supuse schimbărilor de guvern”.
Acest comitet va avea sarcina de a implementa și de a coordona politicile guvernamentale într-un mod integrat, care să reflecte echilibrul dintre necesitățile de sănătate publică și cele economice, evidențiind că „este nevoie de o politică coerentă, prin care să poți să previi și să vezi care sunt beneficiile în așa fel încât leul ăla pe care îl ai, tu, Guvernul României, să îl poți da acolo unde trebuie”, potrivit lui Spătaru.
De asemenea, Spătaru a discutat despre necesitatea de a lua în considerare și alte dependențe care afectează societatea modernă, pe modelul Cehiei, precum cele legate de jocurile video sau jocurile de noroc online. „Jocurile de noroc s-au mutat din fizic în online și întrebarea este cum le reglementezi pe acelea, pentru că dependențele astea poți să le interzici, să vii cu o măsură extremă. Rezultatul s-ar putea să fie unul contrar. Și atunci cred că o abordare pe baze științifice și un plan de acțiune la nivel guvernamental, care să analizeze lucrurile astea din timp este necesar”, a remarcat el, indicând că Guvernul este pregătit să abordeze aceste noi provocări cu soluții inovatoare, integrate și adaptate la realitățile sociale actuale.
Operaționalizarea comitetului vine în contextul în care Guvernul a adoptat o serie de măsuri privind gestionarea dependențelor care afectează sănătatea populației.