Circa 800.000 de pensionari au primit decizii cu pensii mai mici după recalculare. Cu toate acestea, Legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie, a statutat că nicio o pensie nu va scădea. Astfel, cine a avut pensie mai mică pe formula de recalculare a rămas cu pensia în plată.
De exemplu, un pensionar s-a trezit cu o pensie redusă cu 2.000 de lei după recalculare. Deși rămâne cu același venit lunar, acest pensionar nu va primi ani de zile indexarea de la 1 ianuarie. Până când banii cu care ar trebui să îi crească pensia la fiecare 1 ianuarie, adunați, va depăși suma de 2.000 de lei. E vorba de vreo 6 ani în care pensionarul nu va avea pensie indexată la 1 ianuarie, potrivit newsweek.ro.
Acești pensionari spun că li s-a făcut o nedreptate și că, prin faptul că nu vor avea pensie indexată mai mulți ani, vor pierde mii de lei la pensie.
Newsweek a scris că există cel puțin o inițiativă legislativă care se stipula ca toate pensiile să fie indexate de la 1 ianuiarie, indiferent ce s-a întâmplat la recalculare. Guvernul a dat, însă, aviz negativ, nefiind de acord.
Tot mii de lei la pensie spun că vor pierde pensiuonarii care au muncit în grupa I sau în condiții speciale și deosebite. Ei au muncit sub 25 de ani și nu au primit puncte de stabilitate sau bonus, cele care au mărit pensiile la recalculare. Acești pensionari au cerut să existe, în cazul lor, un indice de corecție cu care să fie înmulțit stagiul de cotizare. Pe principiu că trebuie să existe o diferență de punctaj între un an petrecut în furnal și un an de muncă petrecut la un birou.
Citește și: Locul de muncă pentru care ești plătit cu 500 de lei pe zi. Nu ai nevoie de studii superioare
Răspunsul guvernului a fost că propunerea generează cheltuieli care nu au fost prinse în lege. Altfel zis, nu au fost bani în 2018, nu sunt nici în 2024.
„Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni! Ei nu au vreo vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
La finalul săptămânii trecute a început trimiterea prin poșta a deciziilor de recalculare, conform noii legi a pensiilor.
Pensionarii care se consideră nedreptățiți în urma recalculării pensiilor pot contesta această decizie. El le-a recomandat persoanelor aflate în această situație să se adreseze întâi caselor de pensii teritoriale, pentru a primi explicațiile necesare.
”Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit News.ro.
”Trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audienţă la directorul instituţiei, fie prin birourile de relaţii cu publicul şi ca ultimă soluţie aş vedea eu această posibilitate de a merge în instanţă”, a explicat şeful Casei de Pensii, potrivit sursei citate.
Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări că nicio pensie nu scade în urma recalculării.
„Avem articolele 144 şi 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade. Pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil. Pentru pensionarii încadraţi în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menţine toate drepturile câştigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadraţi în grupe de muncă şi care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei, iar impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei”, a susţinut ministrul.