Anthony Blinken a declarat că Guvernul SUA a analizat atât informaţii din surse publice, cât şi rapoarte ale serviciilor de informaţii, înainte de a ajunge în mod oficial la concluzia că armata rusă a comis în Ucraina crime de război.
”Astăzi, pot anunţa că, pe baza informaţiilor disponibile în prezent, guvernul SUA consideră că membri ai forţelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a precizat Blinken în comunicatul publicat.
”Afirmaţia noastră se bazează pe o analiză atentă a informaţiilor disponibile din surse publice şi de la serviciile secrete”, se mai menţionează în comunicat.
”Ca şi în cazul oricărei presupuse infracţiuni, o instanţă de judecată cu jurisdicţie asupra infracţiunii este răspunzătoare în cele din urmă pentru stabilirea vinovăţiei penale în cazuri specifice”, a continuat Blinken.
”Guvernul SUA va continua să urmărească relatările despre crime de război şi va împărtăşi informaţiile pe care le adună împreună cu aliaţii, partenerii, instituţiile şi organizaţiile internaţionale, după caz. Ne angajăm să îi urmărim pe cei răspunzători utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală”, se mai subliniază în comunicat, potrivit News.ro.
Comunicatul oficial al SUA conform căruita Moscova a comis încălcări ale legilor conflictului vine după ce Blinken, preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au declarat că, din punctul lor de vedere, au avut loc crime de război.
Citeşte şi: Bombardamente la Kiev, o jurnalistă ucisă de explozia unei rachete
Războiul din Ucraina a pus alianţa NATO şi statele membre ”în mod categoric în situaţie de risc”, a declarat, miercuri, un oficial al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE), la o lună de la invazia rusă în Ucraina, conform CNN, care nu a dezvăluit numele sursei.
”Referitor la Rusia, ne dăm seama că Putin şi cercul său apropiat, sunt oameni complet nesăbuiţi. Nu le pasă de viaţa oamenilor. Mint public pentru a-şi ascunde operaţiunile militare. Putin şi-a schimbat total discursul faţă de Occident şi are o ură profundă faţă de societatea noastră, faţă de valorile noastre, aşa că suntem de părere că este într-adevăr periculos şi că alianţa este în mod categoric într-o situaţie de risc”, a spus oficialul.
SHAPE este sediul operaţiunilor militare ale Alianţei NATO din Europa, situat în Bruxelles, Belgia. Doi oficiali SHAPE au informat reporterii CNN cu privire la postura militară a NATO şi modul în care alianţa reacţionează la invazia rusă.
Războiul a creat o ”nouă realitate” pentru aliaţii NATO, a spus un alt oficial SHAPE.
”Este o nouă realitate şi trebuie să ne schimbăm apărarea şi postura de descurajare… Aceasta este o schimbare permanentă şi profundă în mediul de securitate european”, a spus un alt oficial SHAPE.
Oficialii au precizat că este prea devreme pentru a prezice modul în care NATO îşi va schimba permanent poziţionarea forţelor militare în Europa, dar au vorbit despre consolidarea Flancului Estic, pregătindu-se, astfel, pentru orice scenariu pe care războiul din Ucraina l-ar putea provoca statelor NATO.
Având în vedere că Forţa de Răspuns a NATO a fost activată pentru prima dată în istoria alianţei, ”40.000 de soldaţi” desfăşuraţi în ţările aliate de pe Flancul Estic lucrează acum pentru ”securitatea şi apărarea colectivă” a tuturor ţărilor NATO, nu doar pentru propria naţiune.
Există opt grupuri de luptă, câte unul în fiecare ţară de pe Flancul Estic, care fac parte din această activare a Forţei de Răspuns NATO, a spus al doilea oficial SHAPE.
”Există în prezent 40.000 de soldaţi în cele opt batalioane de luptă ale forţelor terestre, care se află în fiecare ţară din Flancului Estic, reprezentând o creştere de zece ori a prezenţei de dinainte de invazia rusă, ” a spus al doilea oficial SHAPE.
Citeşte şi: Biden anunţă joi noi sancţiuni pentru Rusia. Sunt vizaţi politicieni şi oligarhi