Într-un document înregistrat vineri la tribunalul din Brooklyn, New York, procurorul federal Richard Donoghue subliniază că este „în drept să confişte orice bun care constituie sau este derivat din delicte ale acuzatului legate de droguri”.
Guvernul SUA a calculat, în baza diverselor preţuri ale drogurilor invocate de martori, că cartelul condus timp de 25 de ani de El Chapo a adunat, pe puţin, în această perioadă, circa 11,8 miliarde de dolari din vânzările de cocaină, 846 de milioane de dolari din marihuana şi 11 milioane din heroină, scrie Agerpres.
Aceşti bani au fost spălaţi şi utilizaţi pentru a plăti în special asociaţi şi angajaţi ai cartelului, furnizori, echipamente de comunicaţie, şi a cumpăra avioane şi submarine despre care s-a spus în timpul procesului că au fost utilizate de cartel, subliniază procurorul.
Însă guvernul „este în drept să ceară o compensaţie egală cu valoarea bunurilor implicate în delictul de spălare de bani”, adaugă el, potrivit Agerpres.
Procurorul nu pare să se preocupe în acest stadiu să afle dacă El Chapo poate rambursa astfel de sume. „Guvernul nu are nevoie să dovedească că acuzatul poate plăti”, scrie el, el trebuie doar să dovedească „că suma poate face obiectul unei confiscări”.
În timpul procesului, un fost asociat al lui El Chapo a povestit că acesta trăia în lux în anii ’90, potrivit Agerpres.
El avea atunci „patru avioane, case pe toate plajele, ferme în toate statele Mexicului” şi o reşedinţă în staţiunea balneară Acapulco, a declarat fostul colaborator al lui El Chapo, Miguel Angel Martinez. Nu se ştie însă ce se mai află în proprietatea sa de la extrădarea în SUA în ianuarie 2017 şi ce a transferat familiei sau prietenilor.
Această solicitare a guvernului american intervine în contextul în care se apropie audierea sa de pe 17 iulie, la finalul căreia lui El Chapo, în vârstă de 62 de ani, ar urma să i se stabilească pedeapsa. El ar urma, cu excepţia unei surprize, să fie condamnat la închisoare pe viaţă.