Raportul a fost redactat de către Corpul de Control al premierului după verificări efectuate la Ministerul Dezvoltării, Autoritatea Naţională pentru Turism, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Compania Naţională a Imprimeriilor „Coresi”, în legătură cu încheierea, modificarea şi încetarea raporturilor comerciale dintre aceste entităţi şi SC Realitatea Media SA.
În nota de control se arată că acţiunea de verificare a fost iniţiată din dispoziţia prim-ministrului şi a avut la bază informaţiile publice conform cărora „Statul datorează bani Realităţii Media”.
În urma unui contract încheiat cu Ministerul Turismului, ar fi trebuit realizat un program de 10 minute intitulat „Realitatea all-inclusiv”, care să fie difuzat zilnic în perioada 18.05.2009 – 30.09.2009, în intervalul orar 21.30 – 21.40. La finalul contractului, dar și pe durata acestuia, Ministerul a constatat că Realitatea Media nu și-a îndeplinit obligațiile ce îi reveneau, prin urmare a refuzat să plătească facturile emise de aceasta. Programul respectiv nu a fost niciodată difuzat în intervalul orar cuprins în contract, și nu a avut durata de 10 minute, reprezentanții Realității motivând că în perioada respectivă au avut loc multe evenimente importante, care au impiedicat îndeplinirea acestor obligații. Suma prevăzută în contract este de 832.167 RON, iar Realitatea Media S.A. a acționat Ministerul în judecată, următorul termen fiind stabilit pentru data de 02.12.2013, la Curtea de Apel București.
Un caz mai flagrant se referă la pretențiile pe care Realitatea Media SA le are față de RAAPPS. În perioada septembrie 2009 – martie 2011, Realitatea TV a emis din spațiile închiriate în interiorul Casei Presei Libere, administrată de RAAPPS, fără să achite integral chiria sau utilitățile datorate. Când pe 07.09.2011 procedura insolvenței a fost deschisă față de Realitatea Media SA, RAAPPS a formulat o cerere de înscriere la masa credală a sumei de 1.282.781,70 RON, sumă ce a fost admisă și înscrisă în tabelul final al creditorilor. Cei de la Realitatea Media au răspuns RAAPPS printr-o cerere depusă la Tribunalul București prin care obligă Regia la plata sumei de 20.000.000 RON, contravaloarea îmbunătățirilor aduse spațiilor închiriate. Realitatea Media nu a depus însă și actele doveditoare care să ateste că au fost aduse îmbunătățiri în valoare de 20.000.000 RON, însă printre facturile și contractele depuse sunt prezente și unele care nu au nicio legătură cu spațiul în cauză, fiind vorba de amenajări făcute la restaurantul „Golden Blitz” pentru emisiunea de Revelion 2006-2007, amenajarea studiourilor mai multor stații din țară, producția unor spoturi publicitare, sisteme de iluminare și alte echipamente folosite pentru desfășurarea activității unui post de televiziune.
Același lucru l-au încercat reprezentanții Realitatea Media SA și cu Compania Națională a Imprimeriilor „Coresi” SA. După ce au închiriat un spațiu de la CNI „Coresi” SA, pentru care de asemenea nu au plătit în totalitate chiria și utilitățile, și pe care au decis să îl părăsească după ce au strâns datorii în valoare de 2.792.607 RON, la doi ani de la aceste evenimente, Realitatea Media SA, aflată în procedura insolvenței, a formulat o cerere accesorie prin care solicită de la CNI „Coresi” plata sumei de 32.726.893 RON, contravaloarea „investițiilor” făcute în spațiu și a echipamentelor aflate în posesia CNI „Coresi” SA, sumă care apoi a fost ajustată la 21.922.514 RON. Pentru a ajunge la această sumă, Realitatea Media SA a adus facturi emise în perioada 2007-2008, adică anterior contractului încheiat cu CNI „Coresi” SA, au fost adăugate salariile angajaților Realitatea Media din perioada 2006-2010. De asemenea, trebuie menționat faptul că Realitatea Media a decis de bună-voie să părăsească spațiul închiriat de la „Coresi”, nefiind vorba de o evacuare, ceea ce înseamnă că echipamentele și bunurile invocate au fost abandonate acolo. Cererea a fost trimisă de Curtea de Apel București, Tribunalului București, spre rejudecare, după ce Tribunalul a acceptat-o într-o primă fază.
Concluziile raportului Corpului de Control sunt că în acest moment nicio instituție a statului nu are o obligație de plată, care să fie stabilită în mod definitiv și irevocabil, față de Realitatea Media, prin hotărâri judecătorești, iar în susținerea acestor pretenții, reprezentanții Realitatea Media nu au depus documente care să le dovedească pretențiile. Mai mult, Realitatea Media înregistrează datorii față de instituțiile de la care pretinde că are de încasat bani.
Nota de informare a Corpului de Control a fost transmisă și Parchetului General pentru a fi efectuate cercetări, având în vedere că din verificările efectuate rezultă posibilitatea implicării reprezentanților Realitatea Media S.A. în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de înșelăciune.
Raportul a fost transmis, miercuri, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, pentru „analiză şi dispunerea măsurilor legale care se impun”.
Societatea Realitatea Media se află în insolvenţă. Guvernul a aprobat recent o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, că licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe.