Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat înca de luni că PSD ia în calcul să reclame DNA la Curtea Constitutională, în ideea că ar exista un conflict între puterile statului.
„Trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementul unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului”, iar ministrul Justitiei „va trebui sa aiba un punct de vedere” in acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.
Întrebat dacă se analizează posibilitatea sesizării CCR pe motiv de conflict de interese, Călin PopescuTăriceanu a precizat că va analiza împreună cu specialiştii.
„Sigur că da…există temei, dar mă simt mai confortabil după o discuţie cu specialiştii. Aici nu e numai rolul meu, aici e o problemă pe care o are Guvernul”, a mai spus Tăriceanu.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut deja o poziție publică în legătură cu instrumentarea de către procurorii DNA a dosarului Belina. Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror.
„Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (…) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.
Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verifică de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.
Ca urmare a declaraţiilor ministrului Justiţiei, procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că „declarațiile domnului Tudorel Toader cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor”.
Şi președintele Klaus Iohannis a comentat, marţi, declaraţiile ministrului Tudorel Toader. În opinia şefului statului, este inadecvată abordarea ministrului Tudorel Toader referitoare la verificarea legalității unei hotărâri de guvern, susținând că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiție, trebuia să vină cu un act care să corecteze.
Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea „ilegala” a unei „parti din Insula Belina si Bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private”.
În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.