Relaţia tensionată cu Executivul UE a întrerupt de mai multe ori negocierile dintre Ungaria şi FMI şi CE privind un nou acord de finanţare externă.
Decizia anunţată vineri reprezintă primul angajament concret al lui Orban după promisiunile pe care le-a făcut joi în Parlamentul European, de a renunţa la proiecte legislative criticate pe plan internaţional, în urma cărora premierul a fost acuzat că încearcă să preia controlul unor instituţii independente importante, precum banca centrală.
Forintul s-a apreciat cu aproximativ 1% miercuri şi joi, iar costurile de finanţare ale Ungariei au scăzut puternic, datorită speranţelor că guvernul este pregătit să ajungă la un compromis pentru a obţine un acord de finanţare cu FMI şi CE.
Analiştii sunt însă îngrijoraţi că Orban ar putea totuşi să nu respecte până la capăt aceste promisiuni, din moment ce strategia sa politică internă se bazează pe ideea unei Ungarii independente, care nu cedează la presiunile externe, venite din partea unor instituţii precum FMI.
„Poziţia guvernului trebuie formulată la o şedinţă de guvern. Evident, mai multe legi ar putea fi modificate, însă guvernul nu poate face asta, ci numai parlamentul, şi vom face propuneri în acest sens”, a declarat Orban la un post de radio.
Premierul a afirmat că se aşteaptă să încheie în următoarele zile un acord politic cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind legislaţia controversată.
El a adăugat că ar fi fost în beneficiul Ungariei să fi avut „ieri” un acord „de siguranţă” cu FMI şi CE, deşi guvernul nu intenţionează să acceseze fonduri şi doreşte să continue să se finanţeze din piaţă.