Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a mulţumit parlamentarilor pentru votul de învestitură şi a afirmat că speră să nu dezamăgească, susţinând că ştie cât de grea poate fi misiunea sa. „Cât de repede trebuie să trec la treabă. Nu e timp”, a declarat noul premier.
Ungureanu s-a descris ca un om „serios, muncitor”. „Sunt genul de om care la 6.00 e la serviciu şi pleacă de acolo când termină treaba. Trebuie să muncim, e cea mai frumoasă dovadă de patriotism„, a precizat Ungureanu.
El a adăugat că apreciază faptul că liderul PSD, Victor Ponta, a venit la şedinţa Parlamentului şi a a arătat că va ţine cont de cele 15 puncte propuse de acesta. „Evident că da, sunt subiecte de interes naţional”, a spus Ungureanu.
„Guvernul este legitim şi aceasta o dovedeşte votul Parlamentului, dar îmi pare doar rău că opoziţia nu a fost în sală, m-aş fi bucurat ca această sală să fie plină. Este şi ceea ce l-am rugat pe domnul preşedinte Ponta cu câteva zile în urmă, condiţionările politice se vede că au decis altceva, dar apreciez foarte mult că a venit şi a avut aceeaşi disponibilitate de dialog cu echipa care urma să primească votul. Apreciez acest lucru fiind convins că reprezintă garanţia bunei noastre înţelegeri”, a spus Ungureanu.
El a mai anunţat că intenţionează ca, joi seara, să reunească în şedinţă noul Guvern, pentru a discuta despre proiectele pentru perioada următoare.
Pentru învestire, Guvernul propus de Ungureanu trebuia să primească votul majorităţii de 232 de parlamentari. A primit 237, în condiţiile în care coaliţia, plus minorităţile, contau pe prezenţa a 239 de parlamentari, din totalul de 243 pe care îi numără. Opoziţia nu a participat la votul de învestitură.
Componenţa cabinetului Ungureanu este următoarea:
– Marko Bela (UDMR) – vicepremier
– Cătălin Predoiu (independent) – ministrul Justiţiei
– Leonard Orban (independent) – ministrul Afacerilor Europene
– Lucian Bode (PDL) – ministrul Economiei
– Gabriel Berca (PDL) – ministrul Administraţiei şi Internelor
– Cristian Petrescu (PDL) – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
– Alexandru Nazare (PDL) – ministrul Transporturilor
– Stelian Fuia (PDL) – ministrul Agriculturii
– Cătălin Baba (PDL) – ministrul Educaţiei
– Răzvan Mustea (PDL) – ministrul Comunicaţiilor
– Claudia Boghicevici (PDL) – ministrul Muncii
– Bogdan Drăgoi (PDL) – ministrul Finanţelor
– Kelemen Hunor (UDMR) – ministrul Culturii
– Laszlo Borbely (UDMR) – ministrul Mediului
– Ritli Ladislau (UDMR) – ministrul Sănătăţii
– Cristian Diaconescu (UNPR) – ministrul Afacerilor Externe
– Gabriel Oprea (UNPR) – ministrul Apărării