Mihai-Răzvan Ungureanu vrea să deruleze în 2012 un program investiţional la fel de ambiţios ca cel al predecesorului său, Emil Boc. Astfel, frenezia investiţională nu va ocoli nici lupta împotriva stihiilor naturii, Guvernul propunându-şi să prevină chiar cutremurele. Cel puţin aşa arată unul dintre obiectivele asumate în secţiunea de dezvoltare regională şi infrastructură a programului de guvernare: „derularea de investiţii pentru prevenirea calamităţilor naturale: cutremure şi alunecări de teren„.
La fel de ambiţioase sunt obiectivele în domeniul sportului, Guvernul dorind să se implice direct pentru a garanta că sportivii români de la Olimpiadă se vor întoarce cocoşaţi de medalii. „Menţinerea României printre primele 15 naţiuni ale lumii la Jocurile Olimpice Londra 2012, precum şi obţinerea unor rezultate de prestigiu la Campionatele Mondiale şi Europene în anul 2012„, se spune în programul de guvernare.
Ar fi o performanţă notabilă pentru oricine în condiţiile în care Comitetul Olimpic Sportiv Român a solicitat un buget de 100 de milioane de lei, COSR a primit doar 30% din această sumă de la bugetul de stat. Preşedintele COSR, Octavian Morariu a anunţat că cei mai afectaţi de această decizie sunt juniorii şi sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Londra.
„Va trebui să reducem semnificativ activitatea centrelor pentru juniori, dar nu puteam face acest lucru decât după luna iunie, pentru că până e atunci e şcoală. Prioritatea noastră rămâne totuşi participarea cât mai bună la Londra, dar şi acolo riscăm să avem probleme şi noi şi federaţiile, pentru că vorbim de un buget diminuat la Comitetul Olimpic şi Sportiv„, a declarat Morariu, pentru Romania TV .
Ultima sa speranţă se leagă de o eventuală rectificare bugetară. „Voi adresa un memoriu guvernului, pentru a explica situaţia în detaliu. Voi prezenta situaţia reală şi care sunt riscurile în condiţiile actuale şi continui să sper că vom căpăta înţelegere, pentru că nu solicitam sume uriaşe„, a mai declarat el.
Noul Executiv se gândeşte asiduu şi la emanciparea femeilor propunându-şi „eliminarea condiţiilor discriminatorii a femeii pe piaţa muncii, în viaţa socio-economică, culturală şi politică, prin consolidarea reprezentării femeilor în Parlament şi în primele două linii ierarhice ale Guvernului„.
Dincolo de faptul că rămâne o necunoscută, din punct de vedere al separaţiei puterilor în stat, modul în care Guvernul poate face să avem mai multe femei parlamentar, nici situaţia în cabinetul Ungureanu nu este foarte clară. Boc a avut trei miniştri femei: Sulfina Barbu, Anca Boagiu şi Elena Udrea. Prin promovarea agresivă a femeii, Ungureanu a rămas doar cu una: Claudia Boghicevici la Ministerul Muncii.
Andreea Vass, variantă probabilă pentru Ministerul Economiei, a ieşit din cărţi. Nu se ştie încă dacă există vreo legătură între decizia ei de retragere şi remarca virilă făcută de un lider PDL, potrivit căreia un ministru al Economiei trebuie să ştie diferenţa dintre volt şi watt. De parcă ţara ar avea nevoie de un electrician şef…