Guvernul urmează să aprobe concursurile pentru posturile vacante de medici şi asistenţi medicali din unităţile de învăţământ

Guvernul urmează să aprobe, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Actul normativ prevede că pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ.
Romania TV
19 aug. 2020, 13:20
Guvernul urmează să aprobe concursurile pentru posturile vacante de medici şi asistenţi medicali din unităţile de învăţământ

„Prezentul proiect de act normativ oferă posibilitatea organizării şi a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor nedidactice din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru ocuparea funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură. Prin derogare de la dispoziţiile articolului 27 alineat (3) al Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege, conform Agerpres.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru Guvern din partea PSD. Când va fi citită moţiunea de cenzură. PNL analizează dacă sesizează CCR

În actualul context epidemiologic este „imperios necesar crearea cadrului legal astfel încât posturile vacante de asistenţi medicali comunitari şi asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ să poată fi ocupate prin concurs”, explicându-se că acest demers se impune pentru „a asigura suportul direcţiilor de sănătăte publică în ceea ce priveşte derularea anchetelor epidemiologice de către aceste categorii”.

Pe durata stării de alertă, conform notei de fundamentare, propunera legislativă stabilişte că „activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană/Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu aprobare prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă”.

În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior pe durata stării de alertă, „activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei şi Cercetării”.

„Vor fi achiziţionate prin POC tablete pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu online pentru 400.000 elevi. În ceea ce priveşte investiţiile din cadrul POIM, vor fi achiziţionate echipamente de protecţie medicală de tip dezinfectanţi şi containere mobile sanitare în cadrul unităţile şcolare”, conform notei de fundamentare a proiectului.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu SARS-CoV-2. Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care ar urma să fie aprobat de Guvern vizează unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Citeşte şi: SALARIUL MINIM, în funcţie de coşul minim de la anul. O persoană are nevoie de 2600 de lei, o familie de 7000 de lei

„Sprijinul financiar se utilizează pentru finanţarea proiectelor de investiţii de interes strategic naţional/local din următoarele domenii: infrastructura pentru sisteme de irigare/umectare a solului pentru combaterea riscului de secetă, combaterea eroziunii solului, drenare şi desecare, protecţie antigrindină, împăduriri; infrastructura pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism şi cultură, ecologizare platforme industriale; înfiinţare/reabilitare/modernizare campusuri şcolare necesare învăţământului profesional şi tehnic; reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice necesare populaţiei; infrastructura din domeniul sănătăţii publice; infrastructura pentru cercetare în domeniul transferului tehnologic; infrastructura de apă-canalizare; infrastructura edilitară: apă-canalizare; modernizare/extindere/reabilitare/dezvoltare de drumuri interioare ale localităţilor; mobilitate urbană în parteneriat cu localităţile urbane, regenerare urbană, sistem de iluminat public, sisteme centralizate de alimentare cu energie termică destinate localităţilor rurale limitrofe localităţilor urbane”, conform notei de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe agenda şedinţei se referă la acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului.

Proiectul de act normativ prevede acordarea de zile libere pentru „părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar (…) pe toată perioada în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă” şi, de asemenea, şi „părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi, sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului”.

În cadrul şedinţei de guvern, urmează fie adoptate şi două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind programele de sprijin economic IMM Invest şi IMM Leasing. De asemenea, Executivul va decide cu privire la un proiect de HG pentru aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Evită alimentele care conțin acest ingredient. Se găsește în multe produse de post, dar nutriționiștii spun că nu este bun pentru organism
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Alt copil lăsat să moară la spital! Scandalul din Sistemul de Sănătate ia amploare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Românii care vor primi a doua pensie în luna decembrie 2024. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Viktor Orban solicită regândirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
MediaFlux
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva