„Aşa cum ne-am angajat, noi vom da indemnizaţii de recunoaştere a muncii pe care au făcut-o, în cunatum între 3.000 şi 4.000 lei net„, a spus Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă la Ministerul Muncii, susţinută alături de premierul Victor Ponta.
Victor Ponta a precizat, la rândul său, că Guvernul nu poate acorda pensii speciale aviatorilor pentru că nu sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimb vor fi acordate indemnizaţii, aşa cum a fost cazul militarilor şi diplomaţilor.
„Problema este în felul următor: domnul Boc le-a tăiat pensiile şi la militari, şi la diplomaţi, şi la aviatori, şi la grefieri. La militari şi la diplomaţi noi nu am revenit la pensiile speciale, Comisia Europeană şi FMI nu sunt de acord să revenim la pensii speciale. Am acordat nişte indemnizaţii prin care recunoaştem rolul lor. La fel vrem să facem şi la aviatori, şi la grefieri. În zona reprezentanţilor personalului navigant nu sunt de acord cu acest lucru, spun că ei vor să revină la pensia specială şi, cu tot respectul pe care îl am pentru cei care fac această meserie destul de dificilă, nu putem să revenim la pensii speciale‘, a spus premierul.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Există deja un proiect pentru majorarea pensiilor aviatorilor
Ponta şi-a exprimat speranţa ca Guvernul să se înţeleagă cu reprezentanţii personalului navigant iar dacă acest lucru se va întâmpla, legea care prevede aceste drepturi va trece prin Parlament în septembrie.
‘Dacă revenim la pensiile speciale, o să deschidem o cutie a Pandorei. Sunt foarte mulţi care vor pensii speciale şi mai e ceva, lăsăm şi anumite abuzuri. Ştiţi că îşi făceau salariul în ultimele trei luni, pe la ROMATSA sau prin alte părţi, sute de milioane şi după aia plăteam sute de milioane pensii. Ideea este totuşi de a păstra un echilibru între ceea ce dăm înapoi şi oamenii ăştia merită să dăm înapoi pentru că acum au nişte pensii foarte mici şi între ceea ce se cere chiar să ne reîntoarcem cu tot nu se poate. Diferenţa de bani între indemnizaţie şi pensia specială nu este semnificativă’, a menţionat premierul.
În luna martie, Victor Ponta a declarat, la România TV, că pensiile aviatorilor vor fi majorate, cu ajutorul unei indemnizaţie lunară, fără a fi realizată o modificare la Legea pensiilor, similară cu cea operată pentru veniturilor foştilor diplomaţi.
„La aviatori, mai exact personalul navigant, soluţia este exact la fel ca şi la diplomaţi. La diplomaţi nu am umblat la Legea pensiilor, pensiile speciale sunt un subiect tabu între România şi Comisia Europeană. Am instituit la diplomaţi o indemnizaţie viageră lunară pe parcursul vieţii care se adaugă la pensie. În acest fel nu am modificat Legea pensiilor, dar i-am adus pe diplomaţi, cu o anumită categorie, cu o vechime în munca diplomatică la un nivel oarecum asemănător cu veniturile pe care le aveau înainte de a fi tăiate. Pentru personalul navigant soluţia este aceeaşi, a unei indemnizaţii care să ţină cont de numărul de ani petrecuţi în domeniu şi care să se adauge la pensie. E un proiect la care a muncit şi Ministerul Muncii şi cel al Transporturilor„, a declarat Victor Ponta.