„Astăzi adoptăm mai multe acte normative în vederea organizării şi desfăşurării în mai bune condiţii a scrutinului din această toamnă pentru alegerea preşedintelui României. Prin trei hotărâri de Guvern stabilim programul calendaristic, alocăm fondurile şi stabilim măsurile necesare pentru pregătirea procesului electoral şi organizarea alegerilor. Guvernul îşi îndeplineşte responsabilităţile astfel încât să fie respectate termenele prevăzute de legislaţia electorală, scrutinul să asigure accesul la vot tuturor cetăţenilor, iar rezultatele să reflecte cu acurateţe opţiunile alegătorilor”, a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul şedinţei Guvernului.
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de al doilea, în 24 noiembrie. În primul tur al alegerilor, românii din străinătate vor putea vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, în 22, 23 și 24 noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, calendarul organizării alegerilor.
* 2 septembrie – termen pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale;
* 11 septembrie – termen pentru înregistrarea în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, respectiv înregistrarea ca alegător prin corespondenţă;
* 22 septembrie, ora 24,00 – termen pentru depunerea candidaturilor şi comunicarea către BEC a semnelor electorale;
* 12 octombrie – începerea campaniei electorale;
* 8 noiembrie, ora 12,00 şi până la ora 21,00 – prima zi a votării în străinătate;
* 9 noiembrie, ora 7,00 – se încheie campania electorală în ţară;
* 9 noiembrie, ora 7,00 până la 21,00 – este a doua zi a votării în străinătate;
* 10 noiembrie, ora 7,00 – începerea votării în ţară şi a treia zi de votare în străinătate, până la ora 21,00; alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei pot vota până la ora 23,59.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a adăugat că în actele normative adoptate marţi mai sunt precizate atribuţiile instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor: MAI, MAE, Monitorul Oficial, STS, INS, AEP.