Guvernul va deconta amenajarea centrelor de vaccinare către Primării. Cel puţin asta prevede ordonanţa de urgenţă ce are ca scop stingerea conflictului dintre Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale privind banii necesari pentru campania de vaccinare anti-COVID.
În proiectul de OUG care va fi discutat în şedinţa Executivului este menţionat faptul că finanţarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale. Este vorba atât de cheltuielile pentru activitatea de vaccinare propriu-zisă, cât şi cheltuielile pentru plata personalului medical, notează Mediafax.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 15 ianuarie. Peste 3.300 de cazuri noi COVID-19 şi 63 de decese în 24 de ore
În forma actuală, ordonanţa permite primarilor să depăşească plafoanele din legea achiziţiilor publice, adică ar putea cheltui fără limite. Cu toate acestea, premierul Cîţu preciza că a întârziat să ia o decizie privind legea bugetului de stat tocmai pentru a fi stabilite clar care sunt cheltuielile exacte.
În nota de fundamentare a OUG se estimează alocarea de fonduri: aproape 1 milion 200 de mii de lei pentru plata personalului medical medical şi auxiliar, pentru 6 luni. Vor fi 930 de centre de vaccinare, deşi colonelul Gheorghiţă spunea că vor fi doar 750.
Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a vaccinat public anti-Covid: „Nu doare. E sigur, eficient și recomand tuturor vaccinarea”
Medicii de familie vor primi peste 200 mii de lei. De asemenea, pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare vor fi alocate aproape 113 mii de lei.
Potrivit sursei citate, medicii vor primi 100 de lei pe oră, asistenţii medicali 50 lei pe oră, iar registratorii 25 lei pe oră.
Ordonanţa stabileşte că se admit pierderi de maximum 10%. Pierderi cantitative şi valorice pe întreg lanţul de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor, care vor trebui raportate şi justificate.
Citeşte şi: PSD: Guvernul Cîţu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării