Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT marţi. Discuţiile din Guvern pe tema Bugetului de stat 2017, amânate UPDATE

Guvernul a amânat pentru marţi, 31 ianuarie, discuţiile pe marginea proiectului Legii bugetului de stat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Iniţial, bugetul trebuia să fie discutat în Guvern vineri, însă deciza amânării s-a luat după ce preşedintele Klaus Iohannis, căruia i s-a cerut girul pe tema bugetelor instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale, a convocat pentru marţi o şedinţă a CSAT pe tema bugetului de stat pe 2017.
Romania TV
27 ian. 2017, 03:52
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT marţi. Discuţiile din Guvern pe tema Bugetului de stat 2017, amânate UPDATE

UPDATE. Administraţia Prezidenţială precizează că, în anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale pe data 7 decembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare.

„În acest an, Guvernul a decis să acţioneze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

UPDATE: Guvernul va discuta marți, după ședința CSAT, proiectul de buget pe anul 2017, a anunțat premierul Sorin Grindeanu. „Am informat conducerile celor două Camere ale Parlamentului că imediat după CSAT vom avea ședință de Guvern pentru aprobarea Legii bugetului”, a declarat premierul, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Citeşte şi Grindeanu: Proiectul legii bugetului pe 2017 e finalizat; avem toate avizele, mai puțin cel al CSAT

UPDATE: Proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de către Guvern, a ajuns vineri după-amiază la Secretariatul CSAT. Preşedintele Klaus Iohannis a dispus convocarea „cu celeritate” a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru marți, 31 ianuarie, la ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget, se anunţă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi Dragnea: Aşteptăm până marţi după şedinţa CSAT. Se mai întârzie 4-5 zile cu dezbaterea bugetului în Parlament

UPDATE: Începerea şedinţei de Guvern este amânată întrucât Executivul aşteaptă garanţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis că bugetele pentru instituţiile din domeniul siguranţei naţionale, conform noii variante a proiectului bugetului de stat, vor primi avizul pozitiv al CSAT, au declarat pentru News.ro surse oficiale. ”Guvernul aşteaptă ca preşedintele să dea o garanţie că acest buget, care va fi astăzi aprobat în Guvern, va primi aviz pozitiv de la CSAT”, au spus sursele citate. Conform acestora, se aşteaptă răspunsul preşedintelui înaintea adoptării bugetului, având în vedere obiecţiile acestuia. 

UPDATE Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României, scrie News.ro.

Noul proiect de buget – ce prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) – alocă pentru Administraţia Prezidenţială 41 milioane lei – faţă de 46,3 milioane lei în prima variantă, de luni, -, cu 15% mai puţin faţă de 2016.

Principalele scăderi sunt la cheltuielile de capital (investiţii), unde fondurile se reduc cu 70%, faţă de o scădere de 40% în prima variantă.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cu 6,7% mai puţini bani pentru deplasări, iar fondurile pentru protocol scad cu 19%, la 1,2 milioane lei.

La camerele parlamentare, bugetele rămân cele din prima variantă.

Odată cu scăderea numărului de parlamentari s-au redus semnificativ şi bugetele celor două camere parlamentare. Astfel, bugetul Senatului se reduce în 2017 cu 16,8%, la 122,2 milioane lei, în timp ce Camera Deputaţilor are un buget de 266,5 milioane lei, cu 13% mai mic faţă de 2016.

Totuşi, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, primeşte un fond la dispoziţia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% faţă de cel din 2016, prevede proiectul de buget elaborat de Guvern. 

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu va avea un fond de 200.000 lei la dispoziţia sa, cu 2% peste nivelul din 2016. 

SUME MAI MARI PENTRU APĂRARE

Dintre ministere, cea mai mare creştere, faţă de prima variantă, este la Ministerul Apărării Naţionale, care va avea un buget de 16,32 miliarde lei, faţă de 11,02 miliarde lei în varianta de luni.

Noul buget este în creştere cu 52% faţă de nivelul din 2016 şi reprezintă exact 2% din PIB, acoperind angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare.

TĂIERI PE LINIE LA SERVICIILE SECRETE

La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut era, în prima variantă de buget, Serviciul Român de Informaţii, care primea 1,9 miliarde lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016.

În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016. 

Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.

De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază  primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului. 


UPDATE Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, fiind aşteptată să înceapă şi şedinţa Executivului în care acesta să fie aprobat.


UPDATE Şedinţa s-a amânat cu o oră, la ora 14.00. Surse guvernamentale citate de News.ro afirmă că încă se lucrează la proiectul de buget.

 

Executivul aprobă, vineri, proiectul de buget pentru anul în curs, după cum anunţa miercuri premierul Sorin Grindeanu. Premierul şi ministrul Finanţelor au dat asigurări că această întârziere faţă de calendarul pe care şi-l propusese iniţial Guvernul nu va afecta în niciun fel programnul de măsuri care a fost aprobat de guvernanţi încă de la primele şedinţe şi care presupune creşteri salariale începând cu 1 februarie. Proiectul de buget urmează să ajungă vineri seară la Parlament.

Ordinea dezi a şedinţei de guvern

1.    PROIECTUL LEGII  bugetului de stat pe anul 2017
2.    PROIECTUL LEGII  bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017
3.    PROIECT DE LEGE pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017
-Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că proiectul de buget pe 2017 va fi trimis în Parlament vineri după ce va fi aprobat de Executiv. Iniţial, şeful Guvernului îşi propusese ca proiectul de buget consolidat pe anul în curs să ajungă pe masa parlamentarilor pe 25 ianuarie, însă iniţiativa a fost abandonată după ce atât prim-ministrul cât şi liderul PSD Liviu Dragnea s-au declarat nemulţumiţi de forma proiectul pe care ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a făcut-o publică luni pe site-ul MFP.

Deşi Executivul aprobă proiectul bugetului cu o întârziere faţă de calendarul iniţial, premierul Sorin Grindeanu a ţinut să dea asigurări că acest lucru nu va afecta în niciun fel programnul de măsuri care a fost aprobat de Guvern în primele şedinţe, care urmează să intre în vigoare de la 1 februarie, respectiv creşterea salariului minim la 1.450 de lei, majorarea salariilor cu 20% în administraţia locală, creşterea cu 50% a veniturilor pentru artişti, schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS şi CAS, eliminarea CASS pentru pensii, eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei, eliminarea unor taxe cum este cea de timbrul de mediu şi taxa radio-tv.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de „iresponsabil”.

„În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării”, scrie Iohannis.

Preşedintele afirmă, în scrisoarea trimisă premierului, că în actualul context reducerea bugetelor este o „gravă eroare”. „Asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”, se arată în scrisoare.

Şeful statului subliniază că proiectul bugetului pentru 2017 prevede creşteri ale cheltuielilor totale faţă de 2016, cu aproape 31 de miliarde de lei, astfel încât „reducerea bugetelor pentru domeniul securităţii naţionale este nu doar nejustificată, ci total inoportună”.

„În privinţa bugetului destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, remarc faptul că nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic”, arată preşedintele.

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței de vineri a Guvernului se numără și un proiect de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017 — Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019.

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului se mai află un proiect de ordonanță de urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii și un proiect de OUG privind organizarea și funcționarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb.

De asemenea, Guvernul ar mai putea analiza vineri un proiect de hotărâre privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene.

Pe agenda ședinței se află și un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 unități de învățământ preuniversitar de stat.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului vizează modificarea HG 595/2009 pentru aplicarea Legii 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare.

Pe agenda ședinței de vineri a Guvernului se află și un memorandum cu tema „Mandatarea reprezentanților statului în Adunarea generală a acționarilor/Consiliul de administrație, după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot da lovitura vieții până pe 15 ianuarie. Se anunță mare belșug pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Bărbat arestat preventiv pentru tentativă de omor la Târgovişte
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”