„Nu-i putem uita pe cei care, totuşi, se conformează de bună voie. Pentru aceştia, până ce actul normativ va fi aprobat în Parlament (Ordonanţa privind amnistia fiscală – n.r.), promit că o să mă gândesc la un mecanism de stimulare, recompensare, pentru că este corect ca şi pentru cei care se conformează voluntar să existe mecanisme de stimulare şi de încurajare ca pe viitor să se comporte într-un mod similar”, a declarat marţi ministrul Eugen Teodorovici, potrivit capital.ro.
Citeşte şi AMNISTIA FISCALĂ, adoptată miercuri de Guvern. Ponta: „Nu scutim pe nimeni de niciun leu”
El a reamintit că proiectul privind amnistia fiscală urmează să fie aprobat în Guvern în zilele următoare, iar prevederile acestuia vizează atât persoanele juridice cât şi pe cele fizice şi presupune scutirea de penalităţi, dar şi pentru o parte din dobânzile datorate pentru plata cu întârziere a taxelor şi impozitelor.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a vorbit despre impactul reducerii TVA la produsele alimentare, materializat în creşterea cifrei de afaceri din sector dar şi prin încasări mai mari la buget. ‘Dacă ne uităm la cifre, după cele câteva luni de când se aplică, vedem că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat semnificativ, cu 8,2% în luna iunie, cu 9,8 în iulie şi cu 9,6 în august. De asemenea, este foarte important impactul bugetar al reducerii TVA de la 24 la 9% şi aici estimarea noastră de impact pe şase luni a fost de 2,8 miliarde de lei. Dar iată că după primele două luni de zile avem 100,9% încasări, ceea ce înseamnă că noi am absorbit, practic, impactul. Iată că astfel de măsuri nu creează dezechilibre macroeconomice. (…) Aceasta este principala noastră problemă, că nu vrem să fim mai îndrăzneţi pentru că România are potenţial’, a mai spus Teodorovici.
Citeşte şi Teodorovici: Amnistia fiscală se extinde şi la persoanele fizice
Un proiect de ordonanţă prezentat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor Publice prevede ştergerea penalităţilor la plata datoriilor pentru contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015, dacă aceştia îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016. Ministrul Finanţelor a anunţat, ulterior, că vrea să extindă amnistia fiscală şi la o parte din dobânzile datorate de contribuabili pentru întârzierile la plată, însă până la limita la care statul se împrumută din piaţă.