În prezent, impozitul pe venit este de 10%, iar autoritățile nu pot renunța la impozitarea salariului minim. Cu toate acestea, se preconizează acordarea unor deduceri de câteva procente. Aceste deduceri ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetelor personale ale angajaților.
De exemplu, o deducere de 10% din impozitul pe venit ar permite celor 1,4 milioane de angajați să deducă doar 176 de lei pe an, ceea ce ar acoperi costul unei singure ședințe de meditații. Pe de altă parte, o deducere de 50% din impozitul pe venit ar însemna o economie de 876 de lei pe an, aproape jumătate din costul unei luni de afterschool.
Pentru angajații cu salariul mediu pe economie, deducerea de 10% ar aduce o economie de 600 de lei pe an, în timp ce o deducere de 50% ar însemna 3000 de lei anual, echivalentul a două luni de afterschool sau jumătate din prețul unei operații de apendicită la un spital privat.
Această inițiativă este menită să ofere un sprijin financiar suplimentar angajaților și să faciliteze accesul la servicii educaționale și medicale esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre introducerea de deduceri din impozit pentru meditaţii, că treaba lui de premier nu este să bage oameni la puşcărie sau să angajeze zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmărească profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. El a arătat că toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul său a făcut meditaţii şi a menţionat că în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii.
Premierul a fost întrebat despre deducerile de impozit pentru meditaţii, el arătând că este în lucru. ”Treaba mea de prim-ministru nu este să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Ştim cu toţii că în România, de 50 de ani se fac meditaţii. Toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul meu a făcut meditaţii”, a spus premierul.
”Ca să închidem această discuţie, este normal să aibă acces la aceste meditaţii toată lumea, şi copiii celor cu venituri mai mici, şi copiii celor cu venituri mai mari. Şi atunci, în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţii, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dvs îl calculaţi lunar, el se calculează anual, şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a explicat el.
Marcel Ciolacu a precizat că pragul pentru deducere o să îl discute cu domnul ministru şi cu Banca Mondială. ”Eu am discuţiile cu Banca Mondială în ceea ce priveşte principiile, pe urmă vin specialiştii”, a completat premierul. El s-a referit şi la digitalizarea ANAF. ”Începe şi ANAF, după mult timp şi după 30 şi ceva de ani de când se ţin cu mâinile de caiete şi creioane şi birouri ca nu cumva să vină digitalizarea şi în continuare să facem controale aleatoriu, după mintea noastră. Asta este, vor ceda şi vor face digitalizarea”, a afirmat Ciolacu.