Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru „sentimentul” de dispreţ exprimat public faţă de însemnele autorităţii

Guvernul  este de acord cu reintroducerea unei pedepese din Codul Penal aferent regimului comunist, astfel încât manifestările prin care se exprimă dispreț față de însemnele României sau emblemele unor autorități să fie  pedepsite cu închisoarea. Pedeapsa fusese eliminată din Codul Penal în 2009, neexistând argumente pentru menținerea ei.
Filip Stan
29 aug. 2016, 12:04
Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru

La începutul acestui an, Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR, prin care se propune reintroducerea infracțiunii de „ofensă adusă însemnelor naționale”. Această infracțiune fusese introdusă la sfârșitul anilor ’60, în perioada regimului comunist, iar în 2009, o dată cu revizuirea legislației legislației penale, a fost eliminată.

Prin inițiativa legislativă se propune ca orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni sau 1 an sau amendă.

La momentul adoptării propunerii legislative în Senat, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere, însă recent, înaintea dezbaterii proiectului în Camera Deputaților, Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte. Avizul Guvernul este doar consultativ, deputații fiind cei care vor decide soarta proiectului, arată Profit.ro.

 Guvernul se arată astfel  de acord inclusiv cu modul în care proiectul definește expresia „dispreț pentru însemnele României, pentru emblemele sau însemnele de care se folosesc autoritățile”.

Potrivit definiției din proiect, prin acest tip de dispreț se înțelege „a) lipsă de considerație sau stimă; b) sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție; c) defăimare”.

Incriminate vor fi „faptele săvârșite în public prin care se exprimă dispreț”, conform proiectului.

Proiectul de lege nu specifică însă ce fel de fapte s-a putea sancționa cu închisoarea, dacă este vorba de manifestări de protest, de distrugere a unor însemne, ci se rezumă doar  la incriminarea exprimării publice a unor „sentimente”, lipsei de considerație sau chiar de atenție față de niște însemne oficiale.

Probabil, în cazul în care acest proiect ar trece și de Camera Deputaților și ar fi promulgat de președintele României, magistrații vor trebui să se pronunțe în instanță dacă un contribuabil nemulțumit, care își exprimă lipsa de considerație față de o instituție a statului, despre care consideră că nu îl servește sau îi asigură drepturile în mod adecvat, va ajunge sau nu la închisoare.

 De altfel, Consiliul Legislativ a atras atenția, în avizul transmis, la rândul său, Parlamentului, că noul Cod Penal a renunțat la incriminarea unor asemenea fapte în urma „analizării necesității acestei incriminări, dar și a proporționalității dintre natura și severitatea mijloacelor de constrângere, pe de o parte, și importanța valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de altă parte”.

Consiliul Legislativ subliniază că, la momentul eliminării acestei ofense, s-a arătat că „în ceea ce privește necesitatea incriminării unei asemenea fapte nu există argumente care susțină în mod rezonabil menținerea acesteia în sfera de protecție penală în condițiile în care practica judiciară este aproape inexistentă în această materie”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'