„Reprezentanții Guvernului României vor face demersuri ca produsul „mititei” să fie introdus alături de Burger și cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestor reguli invocate în ultimele zile”, arată un comunicat de presă al Guvernului.
Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociația Română a Cărnii ca rețeta produsului mititei să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale.
Reprezentanții Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiționale.
„Autoritățile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României. Menționăm că discuția de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produși industrial”, mai arată comunicatul Guvernului.
De altfel, Victor Ponta a anunţat, miercuri, că zvonul privind interzicerea micilor este fals.
Potrivit unor informaţii, micii riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iunie, ca urmare a intrării în vigoare a unui regulament european care interzice folosirea în compoziţia acestui produs a carbonaţilor de sodiu, dar şi a unui conservant şi a unui antioxidant. Cei trei aditivi alimentari sunt elementele esenţiale în reţeta de preparare a micilor.
Piaţa locală a micilor s-a ridicat, în 2012, la aproximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern. Deşi, potrivit prevederilor legale, de la 1 iunie producţia de mici sub actuala reţetă va fi interzisă, produsul este puţin probabil să dispară definitiv de pe rafturile magazinelor.
Asociaţia Română a Cărnii a înaintat Comisiei Europene o cerere prin care solicită introducerea reţetei actuale de mici în lista celor „tradiţionale”.
CITEŞTE ŞI: Mici la McDonald’s de 1 mai. Cum se vor numi şi cât vor costa