O nouă lege a salarizării ar putea fi una din soluţiile de eliminare a inechităţilor în ceea ce priveşte veniturile bugetarilor. Altfel ar fi corectate nu doar nivelul prea mic al salarizării în educaţie şi sănătate, ci şi diferenţele de venituri dintre persoane care ocupă funcţii similare în instituţii diferite.
Un exemplu flagrant este cel oferit de ministere, unde există diferenţe de salarii uneori enorme între aceleaşi posturi, în funcţie de ministerul la care o persoană lucrează. Astfel, postul de secretar general este retribuit cu leafă diferită în funcţie de minister, după cum urmează: Ministerul de Interne – 11.082 lei, Ministerul Finanţelor – 8.531 lei, Ministerul Dezvoltării – 6.608 lei, Ministerul Mediului – 3.890 lei, Ministerul Culturii – 2.943 lei şi Ministerul de Externe – 12.057 lei.
Un director de cabinet poate primi şi el o leafă mai mică sau mai mare, după ministerul la care lucrează: Ministerul de Interne – 6.929 lei, Ministerul de Finanţe – 5.982 lei, Ministerul de Externe – 6.905 lei, Ministerul Dezvoltării – 3.208 lei, Ministerul Mediului – 2.784 lei.
Nici măcar munca şoferilor nu este apreciată la fel în toate ministerele, diferenţele apărând în funcţie de „încărcătura” pe care o transportă. Astfel, un şofer care de la Finanţe primeşte şi 2.985 de lei, în timp ce unul de la Cultură doar 689 de lei.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că eventualele indexări viitoare ale salariilor în sectorul public nu ar trebui să se facă cu acelaşi procent pentru toate categoriile de salariaţi ai statului. Ponta a spus că aceasta este una din soluţiile de reducere a inechităţilor din sistemul bugetar în ce priveşte salarizarea.
„Dacă reuşim, mai ales lucrurile astea de început, bune, să se confirme, eu nu sunt de părere că ar trebui să mai mărim salarii la bugetari egale la toată lumea. Sunt bugetari cărora nu mai trebuie să le indexăm nimic. Vă spun unde ar trebui să fie: în continuare cred că salarizarea în educaţie şi sănătate este mult prea mică în raport cu toate celelalte instituţii. Cu cât indexăm la fel, de fapt mărim decalajul, că unuia care are 70 de milioane îi mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, îi mai dau… „, a declarat Victor Ponta.
Acesta crede că această soluţie va putea fi agreată şi de către liberali. „De ce nu ar fi de acord ?”, a mai spus Ponta.