Guvernul vrea să facă publice stenogramele şedinţelor de guvern

Guvernul Cioloş intenţionează să treacă la publicarea stenogramelor şedinţelor de guvern, pentru o mai mare transparenţă la nivel de comunicare. Anunţul a fost făcut de un secretar de stat din Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social.
Filip Stan
02 feb. 2016, 11:16
Guvernul vrea să facă publice stenogramele şedinţelor de guvern

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social este în discuții cu reprezentanții Guvernului privind posibilitatea ca, pe viitor, stenogramele ședințelor de Guvern să fie făcute publice, a declarat, marți, Mihai Lisețchi, secretar de stat în cadrul ministerului.

„Guvernul și ministerele ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte instituții publice în ceea ce privește gradul de transparență. Credem că se impune o transparentizare mai mare a acțiunilor luate în ședințele de Guvern. Mai nou, memorandumurile aprobate de Guvern sunt publicate și suntem în discuții și cu privire la publicarea stenogramelor”, a spus Lisețchi, în cadrul summitului afacerilor publice, organizat marți de Asociația Registrului Român de Lobby.

El a arătat că ministerul pe care îl reprezintă a făcut mai multe demersuri cu privire la transparentizarea instituțiilor publice.

„Am mers din minister în minister cu un mesaj de parteneriat, să vedem cum am putea identifica cele mai reprezentative probleme. Am avut întâlniri cu reprezentanții societății civile și am vorbit despre cum putem pune în aplicare cât mai eficient cele două legi: 544/2001 (privind accesul la informațiile de interes public — n.r.) și 52/2003 (privind transparența decizională în administrația publică — n.r.). Unii propun o schimbare dramatică a legilor și norme care să fie mai clare, iar alții spun că legea este bună și că avem o problemă de aplicabilitate”, a precizat Lisețchi.

Potrivit acestuia, s-a constat că există interpretări diferite ale legii și ale normelor în cadrul diferitelor instituții, iar aplicarea ei este neuniformă.

„De exemplu, unii înțeleg prin acte normative orice act, de la ordin de ministru la hotărâri de Guvern, iar alții spun că ordinul de ministru este mai degrabă un act intern. Astfel că trebuie făcut ceva pentru uniformizarea comportamentelor. Dacă exemplul este la guvern, și restul instituțiilor publice vor merge spre aceeași direcție. În plus, schimbarea de comportament ar trebui să înceapă cu instituțiile publice, abia apoi să avem pretenții și de la alte medii”, a continuat Mihai Lisețchi.

Citeşte şi: Secretar de stat: Ministerul Justiţiei nu vrea promovarea unei legi al lobby-ului

Spynews
Emoții mari pentru Vlad Pascu! Zi decisivă pentru șoferul drogat care a produs accidentul de la 2 Mai
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Capital.ro
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
NIMENI nu va pierde bani! Pensionarii vor primi deciziile săptămâna aceasta!
Adevarul
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu ne-a dat viață, Dumnezeu ne-o ia
Spynews
Laura Cosoi, imagini emoționante postate cu părinții: „Am mai fi avut multe de povestit...”. Fiica cea mică, Aida, îi amintește de tatăl ei / FOTO
Spynews
Insula iubirii, 13 august 2024. Cornel, uimit de comportamentul Iustinei. Concurentul a avut nevoie de îngrijiri medicale la scurt timp după bonfire: „Am ajutat-o să fie o doamnă”
Evz.ro
Scandal în Familia Regală. Acuzații de agresiune pentru fiul prințesei Mette-Marit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Mega bombă în sport! Ana Bărbosu riscă să piardă medalia din nou! Imaginile video care răstoarnă cazul cu Jordan Chiles, detalii șocante
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Cutremurător! Au murit Dani și Dragoș! Sfârșit crunt pentru băieții de 18 ani
substantial.ro
Negocierile pentru o alianță AUR-SOS România pentru prezidențiale au eșuat printre scandaluri și acuzații
MediaFlux
RECALCULAREA PENSIILOR, FINALIZATĂ! Simona Bucura Oprescu a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...