Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat. Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: „Legal, nu se poate lucrul acesta”

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat marţi, despre scenariul impozitării titlurilor de stat, că legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate, a precizat Zegrean despre inclusiderea unei astfel de măsuri în angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Filip Stan
05 sept. 2023, 21:52
Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat. Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR:

Guvernul intenţionează, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, cu precizarea că vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.

EXCLUSIV. Marcel Boloş, despre taxe şi impozite noi: „Totul se decide în Coaliţie”
Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat.

„Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.

Astfel, potrivit draftului, se reduce de la 1% și 3% către 0,5% și 1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare.

„Veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 și 95, pentru transferuri/operațiuni efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reținere la sursă astfel:
a) în cazul titlurilor de valoare: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărei câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
b) în cazul operațiunilor cu instrumente financiare derivate: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii. Pentru determinarea perioadei în care au fost deținute se consideră că titlurile de valoare și instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeași ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieșit, pe fiecare simbol”, arată draftul de ordonanță.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR, despre impozitarea titlurilor de stat: Ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive

Augustin Zegrean a fost întrebat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, dacă Guvernul poate impozita titlurile de stat. ”Legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Nu poţi să revii asupra acestei situaţii, asta numai dacă te joci de-a statul”, a precizat fostul judecător.

El a arătat că şi în cazul angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe o astfel de măsură, ”voi fi impozitate doar cele care sunt impozitate de acum încolo, cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate”.

Anunţ important pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Banii intră pe card în câteva zile

”Dacă vor face asta şi legea aprobată prin asumare poate fi atacată la CCR sau poate fi atacată de ei care deţin titluri de stat în momentul în care li se va reţine impozit pe banii aceia. Vor da statul în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. Ei se joacă cu Curtea, că poate nu atacă nimeni”, a spus Zegrean.

Despre decizia coaliţiei de a trece pachetul de măsuri fiscale prin angajarea răspunderii, Augustin Zegrean a afirmat că potţi să justifici prin faptul că este o metodă prevăzută de Constituţie dar nu se face exces, iar asta nu îi scuteşte nici de moţiune de cenzură nici de atac la CCR.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre