Păstrarea actualului calendar de liberalizare a preţurilor la gazele naturale ar conduce la o scumpire cu 60%, în următorii doi ani, a gazelor din producţia internă livrate populaţiei, se arată într-un document al Departamentului pentru Energie, informează economica.net. Autorităţile vor să negocieze însă un nou calendar, prin care preţul gazelor va fi îngheţat până în 2016, iar perioada de reglementare a preţurilor va fi extinsă.
Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, intenţionează să prelungească însă calendarul de liberalizare a preţurilor, păstrând acelaşi preţ pentru următorii doi ani, pe motiv că preţurile au crescut deja, că salariul mediu a scăzut, şi că preţurile la gazele naturale din import sunt în scădere. Departamentul pentru Energie a pus deja în dezbatere publică un document prin care persoanele interesate sunt invitate să-şi spună punctul de vedere asupra prelungirii calendarului de liberalizare.
„Având în vedere discrepanţa înregistrata în perioada decembrie 2012 – iulie 2014 între evoluţia salariului nominal mediu net lunar şi evoluţia preţului gazelor naturale la consumatorul final, credeţi că termenul de eliminare a preţului reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui prelungit de la data de 31 decembrie 2018 până la data de 1 iulie 2021 pentru consumatorii casnici? Totodată, consideraţi că preţul reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui să rămână nemodificat (la valoarea actuala) până la data de 1 iulie 2016 pentru consumatorii casnici?„, se arată în dezbaterea publică.
Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că majorarea de preţ de la 1 octombrie, de 3%, conform calendarului actual, nu va mai avea loc.
CITEŞTE ŞI: Rusia rămâne FURNIZORUL de ÎNCREDERE al gazelor naturale în Europa