Până în 2016, Guvernul vrea să reintroducă sistemul de pensii speciale, destinate lucrătorilor din domenii cu grad mai mare de uzură, dar şi un nou sistem de pensii pentru agricultori.
La sistemul de pensii pentru agricultori vor putea adera toţi cei care activează în domeniu, dar care nu puteau contribui până acum la bugetul de stat, deoarece agricultura este un sector în care veniturile sunt sezoniere şi destul de mici. Conform noului sistem, oamenii vor putea contribui la fondul de pensii doar atunci când realizează venituri şi să-şi asigure, astfel, o pensie pentru la bătrâneţe. Contribuţiile vor fi adaptatea la ramura de activitate.
Al doilea sistem vizat de Guvern este aşa-numitul pilon 4, de pensii speciale, care va fi practic reintrodus pentru sectoarele care implică un un grad mai mare de uzură, cum ar fi Armata, Poliţia sau mineritul.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat, la România TV, că şi aceste noi sisteme de pensii vor respecta principiul contributivităţii şi a precizat că pentru implementarea pensiilor pentru agricultori se are în vedere un model care a funcţionat în Franţa: „A existat o propunere făcută prin 2007 şi aprobată în Parlament, dar abrogată de Guvernul Boc. Exista o propunere de o lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent venit din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură se asigură cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adaugă 10 sau 20 de lei. Dar, dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, şi cel care lucrează în agricultură să înceapă să contribuie, dacă îşi va vedea bănuţul lui pe contul lui„.
Totodată, Mariana Câmpeanu a precizat că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie. „Trebuie să aprobăm bugetul. Dacă nu se va vota suficient de repede, se vor da retroactiv. Oricum, majorarea va fi de la 1 ianuarie„, a punctat ministrul.