Guvernul vrea să introducă în programa şcolară o nouă materie

Securitatea cibernetică, o nouă materie în şcoli! Guvernul se gândeşte să introducă în programa şcolară un astfel de curs de pregătire, mai ales că elevii au acces la internet de la vârste tot mai mici şi se expun la tot felul de riscuri.
Filip Stan
14 mai 2015, 08:17
Guvernul vrea să introducă în programa şcolară o nouă materie

Reprezentanţii Guvernului se gândesc să introducă în programa şcolară un curs de pregătire pentru securitatea cibernetică. Elevii, de la vârste tot mai fragede, au acces la internet de pe diverse dispozitive. Potrivit România TV, pentru a învăţa să evite sa acceseze diferite adrese suspecte şi pentru a-şi proteja datele personale vor avea în şcoală şi un curs de pregătire cibernetică. Totul este până acum în fază de proiect.

Directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Florin Cosmoiu, a declarat ca subiectul a fost discutat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si ca au fost dezbateri inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit Hotnews.ro, directorul Centrului Cyberint din cadrul SRI a precizat ca discutiile s-au referit la introducerea pregatirii pentru securitate cibernetica cel mai probabil de la nivel gimnazial, pornind de la situatia care arata ca multi copii au telefoane mobile, conectate la internet. Elevii ar trebui sa invete cum sa evite accesarea unor adrese de internet suspecte si sa nu divulge date personale, precum si sa isi protejeze comunicarea online, de la mail la retele sociale, potrivit agentiei de presa citate.

Programele şcolare pentru disciplinele opţionale „Joc şi mişcare”, „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, „Educaţie pentru dezvoltare” şi „Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” au fost aprobate, luna trecută, prin Ordin de Ministru, publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Disciplina „Joc şi mişcare” de la clasele I şi a II-a este gândită pentru a influenţa pozitiv dezvoltarea cognitivă şi socio-afectivă a copilului. „Jocul de mişcare favorizează manifestarea relaţiilor sociale (de cooperare, de întrecere), presupunând armonizarea intereselor individuale şi a eforturilor personale cu cele ale grupului; favorizează încadrarea în colectiv, asumarea de responsabilităţi, manifestarea atitudinii critice şi autocritice, a iniţiativei şi le permite copiilor să înveţe ce înseamnă toleranţa, acceptarea celuilalt, luarea unei decizii şi asumarea consecinţelor acesteia”, se arată în programă.

Disciplina opţională „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier” este dedicată elevilor din clasele I – IV şi poate fi studiată unul sau doi ani şcolari. În cadrul acestui opţional, elevii învaţă, printre altele, să recunoască poliţiştii rutieri, locurile de joacă sigure, locurilor destinate plimbării cu bicicleta, învaţă regulile minimale de circulaţie în siguranţă şi regulile de transport în comun.

Educaţie pentru dezvoltare” este un opţional care se predă la liceu şi care promovează valorile de justiţie socială, solidaritate, responsabilitate socială şi faţă de mediu, cooperare pentru dezvoltare, atitudine pozitivă faţă de diversitate sau relaţionarea pozitivă cu ceilalţi.

Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” este tot un opţional de liceu, programa fiind gândită astfel încât elevii să înveţe despre problematica drepturilor de proprietate intelectuală.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate