Transporturile au fost paralizate duminică, la nivel naţional, pentru a patra zi, sindicatele de la operatorul feroviar de stat, SNCF, şi sistemul de transport public din Paris, RATP, extinzând protestele împotriva schimbărilor.
”Sunt hotărât să finalizez reforma pensiilor. Dacă nu implementăm acum o reformă serioasă şi progresivă, o va face altcineva ulterior, dar va fi cu adevărat brutală”, a declarat premierul Edouard Philippe publicaţiei Journal du Dimanche, potrivit Agerpres.
Philippe va prezenta miercuri un proiect detaliat al reformei, care are rolul să elimine regimurile speciale potrivit cărora unii lucrători se pot pensiona începând de la 50 de ani. În schimb, va fi introdus un sistem unificat, cu drepturi egale pentru toată lumea. Mai mulţi membri ai guvernului au declarat că sunt dispuşi la o atenuare a reformei.
Discuţiile se concentrează pe care grupe de vârstă va avea impact reforma. În luna iulie, un raport realizat de specialistul în sistemul de pensii Jean-Paul Delevoye a afirmat că noul sistem va fi aplicat persoanelor născute începând cu 1963. În ultimele zile, presa franceză a scris că acest prag ar putea fi modificat, informează Agerpres.
Liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat că va lupta până când guvernul va renunţa complet la acest plan. Franţa are unul dintre sistemele de pensii cele mai generoase, în rândul statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar sistemul are deficite bugetare majore, iar platforma electorală a preşedintelui Macron din 2017 a inclus reforma pensiilor.
Sindicatele pregătesc a doua demonstraţie pentru ziua de marţi, după ce primul protest a atras joia trecută 65.000 de persoane la Paris şi 806.000 la nivel naţional, potrivit datelor poliţiei.