„Vorbim de un Cod Fiscal aprobat de Parlament, acum 6 luni. Nu sunt elemente noi, introduse de Guvernul Cioloş. (…) Vedeam interpretari legate de introducerea de noi taxe în 2016. Vorbim ca la Radio Erevan dacă vorbim de noi taxe în acest Cod Fiscal. Vorbim de CASS care a fost introdusă în 2000. (…) Prevederea respectivă e veche, de vreo 6 luni.
Dar exista, într-adevar, câteva probleme legate de aceste contributii. Guvernul ia in calcul mai multe modificări la Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. Sunt mai multe lucruri de lămurit.
Una dintre ele ţine de cum soliciti contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine cum soliciti contributiile de sănătate unei persoane care are venituri ocazionale, mult mai mici decât salariul minim. (…)
În legătură cu persoanele fără venituri, există un caracter imperativ al articolului 180, un fel de obligativitate care rezultă din acest articol şi care este, într-adevăr, discutabil. Vom face până la finalul lunii ianuarie -începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenalibilitatea acestui articol atat din punct de vedere fiscal cât şi constituţional„, a declarat purtătorul de cuvânt la Guvernului, Dan Suciu, la finalul sedintei de Guvern.
„Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm aceste caracter de obligativitate al contributiei, asa incat să nu fim in situatia in care persoane fara venituri sa incalce principiul justei asezari a sarcinii fiscale. Cu aceste clarificări, putem rispi toate aceste declaraţii legate de noi taxe, impozite sau vânători”, a mai spus Suciu.
În ceea ce priveşte declaraţiile secretarului de stat, Gabriel Biriş, Suciu a arătat că Biriş este unul dintre renumitii specialisti în legislatie fiscală şi a precizat că nu se ia în discuţie o eventuală demitere a lui Gabriel Biriş pentru declaraţiile sale.
„Declaraţiile domniei sale au o problema de formă şi una de fond. (…) Este vorba de acel articol pe care nu l-a introdus actualul Guvern. Este acum insă treaba Guvernului să clarifice toate aceste lucruri. Probabil în cursul lunii ianuarie vom interveni cu clarificări legislative. Vom lua în calcul modificarea a înainte de dată, vrem să eliminăm caracterul de obligativitate”, a arătat Dan Suciu.
În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.
Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat, într-un interviu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.
„Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv. (…)
Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii. (…)
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate. (…)
Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”, a mai declarat Biriş.