Cerinţele de capital pentru administratorii din Pilonul 2 au fost crescute de mai multe ori prin OUG 114, apoi au fost amânate până la finele lunii mai, potrivit profit.ro.
Măsurile dure anunţate în decembrie 2018 au ridicat semne de întrebare vizavi de o eventuală retragere a administratorilor de fonduri din România şi trecerea fondurilor respective, estimate la peste 10 miliarde euro, în administrarea statului.
Citeşte şi Anunţ de ultim moment pentru pensionari! Cine sunt românii care primesc mai mulţi bani
Acum, cerinţele de capital sunt suspendate până la 31 decembrie 2019, dar şi reduse.
Astfel, dacă administratorii ar fi trebuit să vireze un capital social minim de 10% din valoarea totală a contribuţiilor, pe noua formulă capitalul social minim este de 8% din valoarea contribuţiilor virate în anul calendaristic precedent.
Aceasta ar înseamna aproximativ o dublare a cerinţelor curente, o cerinţă mult mai puţin dură decât o creştere de 11 ori. În plus, administratorii ar mai putea beneficia şi de nişte deduceri de capital pentru investiţiile în fonduri de investiţii în infrastructură şi parteneriate publice private.
Totodată, în proiect se mai propune şi creşterea investiţiilor maxime pe care administratorii le pot face pe acţiunile unui singur emitent de la 10% la 15%.