La sfârşitul lunii iulie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a pus în consultare în grupurile de lucru Strategia Naţională a Locuirii. Documentul este acum în analiză la ministrul Vasile Dîncu şi peste două săptămâni urmează să intre în dezbatere publică. Reprezentanţii ministerului spun că textul strategiei a fost completat şi rafinat şi va urma un proces similar în timpul dezbaterii publice, pentru ca în noiembrie să fie finalizat, scrie capital.ro.
Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Banca Mondială a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România, iar recomandările au fost integrate în strategie.
Deşi se bazează puternic pe acest raport, din textul strategiei a fost eliminat un capitol important din recomandările Băncii Mondiale şi anume propunerea înfiinţării unui Fond Naţional de Locuire. Strategia elaborată de MDRAP cuprindea într-o variantă de lucru anterioară această idee, însă a fost înlăturată din textul publicat în iulie de minister.
Reprezentanţii autorităţii publice pun această modificare pe seama faptului că fondul propus nu poate fi constituit, deoarece Ministerul Dezvoltării este cel care gestionează situaţia locativă din România şi nu Ministerul Finanţelor Publice. Chiar dacă a respins ideea bancherilor, ministerul a venit cu o versiune proprie, menită să uşureze atragerea de fonduri pentru locuinţele publice.
„Pentru a nu mai risipi resursele am considerat necesar ca toate programele de locuinţe să se concentreze într-unul singur, să se facă Programul de Locuinţe Publice. Acum lucrăm la actele normative. Statul are nevoie să-şi consolideze patrimoniul şi să poată dispune consecvent de resursele sale. Faptul că noi construim la nesfârşit şi vindem nu aduce nicio valoare adăugată programului“, a declarat pentru Capital Diana Ţenea, directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Regională şi Infrastructură din cadrul MDRAP.
România are acum nouă programe principale de locuinţe gestionate de stat. Este vorba despre programul de locuinţe ANL pentru tineri, cel de locuinţe sociale, pentru chiriaşii evacuaţi, locuinţe sociale pentru romi, locuinţe ANL prin credit ipotecar, cel de reabilitare termică, de consolidare seismică, schema BauSpar de economisire-creditare şi programul Prima Casă.