Guvernul a aprobat anihilarea de urgenţă a urşilor agresivi

Sutele de apeluri la 112 şi mesajele Ro-Alert nu au rămas fără ecou la Palatul Victoria. Premierul a anunţat o OUG care va atenua fenomenul pe teren scurt, până la realizarea unei strategii durabile.
Alina Costache
21 iul. 2021, 15:47
Guvernul a aprobat anihilarea de urgenţă a urşilor agresivi

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că este în curs de elaborare o strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung.

În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.
„Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. (…) În şedinţa de guvern am transmis – în afară de această ordonanţă de urgenţă sau dincolo de acest act normativ – nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este în responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung. Şi înţeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Guvernul va adopta în perioada imediat următoare o strategie durabilă în ceea ce priveşte urşii din România.

A rămas fără un picior după o luptă corp la corp cu ursul. Povestea cutremurătoare a lui Anton Tuţă: „De patru ori m-a prins și a smuls carnea”

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

Harghita: Ursoaica cu trei pui, care a intrat în zeci de imobile din Băile Tuşnad, a fost relocată

Ursoaica cu trei pui, care a intrat în zeci de imobile din Băile Tuşnad, a fost relocată în noaptea de marţi spre miercuri, aceasta fiind dusă într-un fond cinegetic îndepărtat, iar ursuleţii au fost transportaţi la Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani din munţii Hăşmaş.

Primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, că ursoaica a fost momită încă de duminică, iar marţi seara a venit în zona sălii de sport şi a fost tranchilizată şi transportată într-un fond cinegetic situat la zeci de kilometri depărtare. Ulterior, au fost tranchilizaţi şi cei trei ursuleţi, care au fost duşi la Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani din munţii Hăşmaş, singurul de acest fel din Europa.

Intervenţia a fost dificilă, a precizat primarul, pentru că, după ce ursoaica a fost tranchilizată, puii au fugit în pădure şi membrii echipei de relocare au aşteptat peste trei ore pentru ca ursuleţii să revină în oraş, ca să-i poată tranchiliza.

Butyka Zsolt a precizat că ursoaica a fost tranchilizată în jurul orei 22,00, iar puii la 1,35. Acţiunea de relocare a fost derulată de Asociaţia de Vânătoare „Sfânta Ana”, împreună cu un medic veterinar autorizat, la faţa locului fiind prezenţi şi reprezentanţii Primăriei.

Ursoaica cu trei pui a intrat, în ultimele luni, în zeci de imobile din Băile Tuşnad, case, pensiuni, restaurante, producând stricăciuni şi provocând panică în rândul oamenilor.

Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

Ursoaica a intrat inclusiv în garajul primarului, dar şi în bucătăria unei bătrâne, care s-a baricadat în cameră până la venirea jandarmilor sau în casa unei familii, care s-a refugiat în baie, până animalele au fost alungate.

Edilul spune că, în acest moment, din observaţiile făcute, între şase şi opt urşi vin aproape în fiecare seară în Băile Tuşnad, chiar miercuri seara un urs solitar intrând într-o gospodărie, fiind alungat de jandarmi.

Localnicii din Băile Tuşnad au organizat, recent, un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se află, în contextul în care urşii sunt prezenţi în staţiune în fiecare zi, intră în case, în pensiuni, sau merg pe străzile din oraş.

OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
    tranchilizare și relocare;
    extragere prin eutanasiere sau împușcare.
  • În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

„Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de exepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat, miercuri, secretarul de stat din ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep.
De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost. Ministrul Mediului spune că Ordonanța „descentralizează” procedura de intervenție.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

După ce ursul este împușcat, blana și craniul exemplarului ucis se predau Gărzilor forestiere, rămân în proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin împușcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă.

După ședința de guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut de la ministerul Mediului o strategie pe termen lung pentru gestionarea populației de urs.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!